SEGRE

EDUCACIÓ

L'institut Maria Rúbies, pioner a realitzar pràctiques de Batxillerat a l'estranger

Projecte únic a Catalunya desenvolupat conjuntament amb centres educatius de Livorno (Itàlia) i Náchod (República Txeca) || Estudiants ‘treballen’ dos setmanes en empreses d’aquestes ciutats

Els coordinadors del projecte i alumnes que han fet pràctiques internacionals.

Els coordinadors del projecte i alumnes que han fet pràctiques internacionals.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Pràctiques d’alumnes de Batxillerat en empreses, però a l’estranger. Aquesta és l’experiència que ha començat l’institut Maria Rúbies de la Bordeta i que segons va destacar el director del centre, Claudi Vidal, és pionera a Catalunya. “En l’FP sí que hi ha més casos perquè la formació a l’estranger està més reglada, però en el Batxillerat, no”, va indicar.

Per fer-ho, l’institut ha articulat convenis amb centres d’altres països que són els que gestionen la recerca d’empreses. Al seu torn, el Maria Rúbies fa el mateix a la inversa. Així, aquest curs ha portat a terme aquest projecte conjuntament amb sengles centres de la ciutat italiana de Livorno i de la txeca de Náchod.

Vidal i les professores Montse Bascuñana, Olga Fuertes i Maria Pilar Rius, que coordinen aquesta activitat, van assenyalar que es tracta de setanta hores de pràctiques concentrades en dos setmanes.

Van afegir que el seu valor principal és que permet als estudiants adquirir o reforçar diferents competències en els àmbits acadèmic, professional i personal, com per exemple competències lingüístiques, autonomia personal, responsabilitat, presa de decisions, treball en equip o emprenedoria.

Experiència per millorar idiomes i competències, com ara el treball en equip o la responsabilitat

El projecte està destinat a alumnes de segon de Batxillerat i, encara que el seu nombre és reduït, es va ampliant curs rere curs. Així, en el 2015-2016, el primer en el qual es va fer, només van ser dos, i en aquest ja són quatre i l’institut vol ampliar-ho a vuit el pròxim.

David Domingo, que aquesta primavera va fer l’estada a Livorno, explica que va treballar al Museu de Ciències Naturals d’aquesta ciutat.

“Si pogués tornar-hi, ho faria”, afirma, i detalla que va formar part d’un grup dedicat a recollir llavors de plantes de la zona en perill d’extinció per a criogenitzar-les. Oriol Lladonosa, que viurà ara aquesta experiència, assegura que tots els estudiants que volien optar a aquestes pràctiques van haver de presentar el seu currículum i sotmetre’s a una entrevista personal per part dels responsables del programa.

D’altra banda, recentment, dos estudiants de Livorno van estar a Lleida fent pràctiques, en el seu cas, a l’hotel AC. Una és Carlota Panieri, que explica que a l’hotel s’encarrega d’algunes tasques administratives, com per exemple tràmits amb factures, que li serveixen com a experiència per a l’àmbit de la gestió econòmica, al qual li agradaria dedicar-se.

Plantegen poder obtenir el títol de Batxillerat amb un suspens El president de l’Associació d’Inspectors d’Educació, Carlos Utrera, va proposar aquest dimarts en la subcomissió per al Pacte d’Estat Social i Polític per l’Educació del Congrés que els alumnes amb una matèria suspesa a segon de Batxillerat puguin obtenir el títol i fer la selectivitat al juny, si així ho decideix l’equip docent. Va explicar que no es tracta d’“aprovar a l’alumne la matèria”, sinó de “donar-li el títol amb un suspens, si la mitjana és d’aprovat”. Va recordar que la selectivitat es pot aprovar amb un quatre i va considerar que “nou matèries a primer de Batxillerat i vuit o nou a segon són un nombre excessiu”. Va plantejar també que no totes les assignatures tinguin el mateix valor a l’hora de calcular la mitjana. En concret, va censurar que la de religió tingui el mateix pes en el currículum que anglès o llengua. A més a més, va proposar més “flexibilització curricular” per reduir l’absentisme.

tracking