SEGRE

SANITAT PRESCRIPCIÓ

Les infermeres podran administrar medicaments sense permís mèdic

El col·lectiu i els metges de família aplaudeixen la norma, que critica el Col·legi

Una vintena de professionals del CAP Primer de Maig es van concentrar per exigir més recursos.

Una vintena de professionals del CAP Primer de Maig es van concentrar per exigir més recursos.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El tan esperat decret d’indicació, ús i autorització de dispensació de medicaments català va ser presentat ahir i ara inicia el període de tramitació. El text permetrà que les infermeres puguin utilitzar i indicar alguns fàrmacs (mai receptar, la qual cosa és una actuació limitada als metges facultatius) sota una protecció jurídica, de la qual actualment no gaudeixen amb el reial decret estatal. En concret, la normativa catalana donarà autonomia a les infermeres per indicar medicaments no subjectes a recepta mèdica (com el paracetamol) i productes sanitaris (com ara un apòsit per curar una ferida), sempre que siguin del seu àmbit competencial. En canvi, per a la indicació de fàrmacs subjectes a prescripció mèdica (com algunes pomades per a cures), les infermeres hauran d’acreditar una formació específica per recomanar-los. També s’establiran protocols d’actuació.

Les reaccions a l’ordenança autonòmica no es van fer esperar. Els col·legis d’infermeria de Catalunya van aplaudir l’inici de la tramitació i van assenyalar que “s’ajusta a l’activitat diària” dels professionals i és fruit de mesos de negociacions. Per la seua part, els metges de capçalera van aprovar el text, que van criticar els col·legis de metges. Consideren que no garanteix la seguretat clínica dels pacients i demanen més formació. En aquest sentit, presentaran al·legacions al text.

Lleida també se suma a reclamar més autogestió i recursos per als CAPUna cinquantena de professionals dels ambulatoris Primer de Maig, Cappont i Eixample van portar a terme ahir una parada de deu minuts de la seua activitat assistencial per reivindicar a la conselleria de Salut més recursos pressupostaris i personal per als ambulatoris i consultoris i més autogestió, “ja que l’Atenció Primària és l’eix central del sistema sanitari”, va explicar ahir Marta Miret, infermera de Primer de Maig. Les concentracions, emmarcades en el moviment Rebel·lió Primària, es van repetir en desenes de CAP de Catalunya. Denuncien que fa un mes la plataforma es va reunir amb el conseller Toni Comín, però que de moment no ha rebut resposta. D’altra banda, també critiquen la privatització encoberta d’activitats.

Una vintena de professionals del CAP Primer de Maig es van concentrar per exigir més recursos.

Una vintena de professionals del CAP Primer de Maig es van concentrar per exigir més recursos.MAGDALENA ALTISENT

tracking