SEGRE

HABITATGE

La Paeria tramita gairebé mig milió d'euros en multes a bancs per tenir pisos buits

Iniciats 101 expedients i entitats financeres han interposat recursos administratius i contenciosos per frenar-los || Segueix negociant la cessió de ‘paquets’ d’habitatges per a lloguer social

Vista de la Mariola i dels antics blocs Ramiro Ledesma, on diversos pisos estan okupats.

Vista de la Mariola i dels antics blocs Ramiro Ledesma, on diversos pisos estan okupats.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Paeria ja ha tramitat gairebé mig milió d’euros en sancions a entitats financeres per tenir habitatges buits. En concret, 487.000 euros. El consistori ha iniciat 101 expedients, dels quals 52 estan actualment en tràmit, 12 estan “a l’espera” per haver estat recorreguts al tribunal contenciós administratiu i 49 estan arxivats. D’aquests expedients, s’han derivat 231 resolucions efectives.

Entre aquestes, en 74 casos, ha requerit als bancs titulars dels pisos la seua ocupació o cessió a l’ajuntament perquè siguin destinats a lloguer social; en 7 ha imposat la taxa municipal, i també ha imposat 44 primeres multes (de 5.000 euros), 22 segones (de 6.000) i 12 terceres (7.000). En moltes ocasions, els habitatges buits de propietat bancària, o del banc dolent, són okupats i, fins i tot, desvalisats.

La Mariola és un barri que concentra bona part de l’okupació a la ciutat, sobretot als antics blocs Ramiro Ledesma (actual Grup Mariola). La Bordeta també registra una alta incidència d’okupació.

El tinent d’alcalde d’Urbanisme, Fèlix Larrosa, va indicar que el procés sancionador als bancs acostuma a ser llarg, perquè aquests recorren totes les multes, i va remarcar que seguiran aplicant l’ordenança i la llei de la Generalitat en aquest sentit.

De fet, segons informació municipal, hi ha 145 recursos interposats, dels quals 66 contra el primer requeriment d’ocupació o cessió (39 d’aquests, desestimats). També té comptabilitzats 39 recursos administratius i 15 contenciosos contra la imposició de la taxa que fixa l’ordenança, així com 15 recursos contra les primeres multes (11 de rebutjats), 9 contra les segones (5) i 1 contra les terceres.

Paral·lelament als expedients sancionadors, va afegir Larrosa, segueixen negociant amb entitats financeres la cessió de “paquets d’habitatges”. En aquest sentit, acaben d’aconseguir que Marenostrum en cedeixi 8, que se sumen als 51 que ja tenien per destinar-los a lloguer social. “Hi ha molta demanda i hem de tenir producte per a situacions d’emergència”, va subratllar. La Paeria compta amb uns 500 pisos per a aquesta finalitat.

Per la seua part, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) considera que les sancions als bancs que mantenen pisos buits haurien de ser més contundents per forçar-los a cedir-los per a lloguer social, i remarca que és necessari agilitzar l’adjudicació a famílies vulnerables a través de la taula d’emergència.

El tinent d’alcalde d’Urbanisme va recordar que estan “explorant” si comencen a expropiar temporalment l’ús d’habitatges buits de propietat bancària, si no els cedeixen voluntàriament, per ampliar el parc per a lloguer social. La llei aprovada al Parlament el 2016 preveu aquesta possibilitat.

Puja un 3,5% el preu del metre quadrat de l’habitatge nou a la província El preu de l’habitatge nou va pujar aquest segon trimestre de l’any un 3,5% a la província de Lleida respecte al mateix període del 2016, segons la taxadora Tinsa. En concret, el metre quadrat se situa en un valor mitjà de 919 euros a Ponent, molt per sota de les altres províncies catalanes (Tarragona, 1.197 euros/metre quadrat; Girona, 1.377, i Barcelona, 1.963). Per contra, els preus dels habitatges a Lleida capital durant els mesos d’abril, maig i juny van disminuir de mitjana un 0,8%, en comparació amb els de fa un any, i es van situar en els 974 euros per metre quadrat. És l’única capital catalana on el preu mitjà no arriba als 1.000 euros.Segons aquest mateix informe, Barcelona és la capital espanyola amb els pisos més cars, amb un valor de 3.094 euros per metre quadrat, al disparar-se un 21,7% en tan sols un any. La segueixen Sant Sebastià (2.984 euros per metre quadrat) i Madrid (2.378)

tracking