SEGRE

TRIBUNALS

Condemnat a dotze anys de presó per matar i esquarterar un home

El jurat popular el va declarar culpable del crim d’un compatriota que va tirar al riu

El condemnat, després de conèixer el veredicte del jurat popular.

El condemnat, després de conèixer el veredicte del jurat popular.LLEONARD DELSHAMS

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Audiència Provincial de Lleida ha condemnat a dotze anys de presó Cruz Javier de los Santos, el ciutadà dominicà de 39 anys que el passat 23 de juny va ser declarat per un jurat popular culpable de matar i esquarterar un compatriota, de 51 anys, i desfer-se de les seues restes al riu Segre el juny del 2011.

La Fiscalia va sol·licitar una condemna de dotze anys i mig de presó per un delicte d’homicidi, però va retirar els càrrecs per profanació de cadàver (demanava cinc mesos de presó), ja que el jurat popular va considerar que no era culpable d’aquest delicte, al determinar que va esquarterar la víctima per desfer-se del cos com més aviat millor, sense “la intenció de faltar al respecte a la seua memòria”. El cunyat del condemnat, acusat d’encobriment, va ser declarat no culpable.

El Codi Penal sanciona el delicte d’homicidi amb una pena que oscil·la entre els deu i els quinze anys de presó. En el cas present, el tribunal estima adequada “la imposició d’una pena de dotze anys” a l’entendre que “l’acusat no només va matar la víctima, sinó que, a més, seguidament, la va esquarterar, llançant les seues restes a un riu per ocultar el que havia fet i procedint, a més, a fugir precipitadament d’Espanya per eludir la investigació policial i per sostreure’s a la cerca i captura”.

El condemnat, que sempre ha negat que sigui l’autor del crim, va fugir a la República Dominicana el juny del 2011, després de matar el seu compatriota, i no va ser detingut fins al gener del 2015, després de quatre anys de recerca internacional dictada per la Interpol com a presumpte autor de l’esquarterament. El setembre d’aquell any, va ser extradit a Lleida i el jutge va decretar el seu ingrés preventiu a la presó.

La investigació dels Mossos d’Esquadra ha estat clau per poder incriminar Cruz Javier de los Santos i perquè el jurat popular el considerés culpable de matar Pedro Morales el 26 de juny del 2011. Els investigadors van trobar nombroses restes de sang de la víctima tant al seu pis com en el de l’acusat, ja que tots dos vivien al mateix immoble okupat del carrer Paer Casanovas.

Es van discutir al pis de la víctima i allà la va matar i la va arrossegar per les escales, i va esquarterar-la al seu pis per després tirar les restes al riu, que van aparèixer entre els mesos de juliol i octubre del 2011 al pantà d’Utxesa i al parc de la Mitjana.

tracking