SEGRE

CAMPANYA

Vuit farmàcies de Lleida vigilaran el mal ús de medicaments i detectaran abans la grip

Formen part del programa ‘Farmàcies sentinella’, en el qual en participen seixanta de tot Catalunya || Faran un seguiment del perfil de les usuàries de les píndoles de l’endemà anticonceptives

Aquesta farmàcia de Juneda és una de les participants en el programa.

Aquesta farmàcia de Juneda és una de les participants en el programa.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Vuit farmàcies de la província de Lleida (i un total de seixanta a tot Catalunya)participan en el programa Farmàcies sentinella per fer un seguiment específic de determinats medicaments després de la dispensació, així com per detectar mals hàbits en el seu ús i contribuir a la detecció precoç de la grip, entre altres accions. L’objectiu és millorar la salut de la població i avançar-se a possibles problemes.

El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i la conselleria de Salut han impulsat aquesta iniciativa, després de l’èxit d’una prova pilot, i consistirà en una acció coordinada entre agents sanitaris, que obtindran informació diària i en temps real de les farmàcies.

El president dels farmacèutics de Lleida, Josep Aiguabella, va explicar que les oficines participants s’han triat entre les que s’hi van presentar voluntàries, a partir d’uns criteris geogràfics i de població, i en algun cas fins i tot per sorteig (una de Tàrrega va quedar fora per aquesta raó, va dir).

Els farmacèutics vigilaran la incidència d’infeccions respiratòries agudes a partir de l’1 d’octubre, abans de l’inici de l’epidèmia de la grip, per aconseguir una detecció precoç i verificar d’aquesta manera si les accions de prevenció són d’utilitat.

També faran un seguiment específic de la dispensació de l’anticoncepció d’urgència (la pastilla coneguda com de l’endemà), per observar perfils i hàbits de pacients que accedeixen a aquesta medicació.

Així mateix, controlaran medicaments que requereixen una vigilància especial, sigui per la seua complexitat en l’administració, per la recent comercialització o per completar estudis de seguretat abans d’utilitzar-se a llarg termini.

Finalment, provaran de detectar i registrar sospites d’abús i ús desviat de medicaments amb una finalitat no terapèutica, donant suport a l’Observatori de Medicaments d’Abús com a òrgan de vigilància epidemiològica i el seu estudi del consum poblacional.

En la fase de proves, van participar vint-i-dos farmàcies i es van enviar un total de vuit-centes trenta notificacions de farmacovigilància i quaranta-quatre més a l’observatori esmentat, la qual cosa va permetre disposar d’informació sobre incidents de seguretat relacionats amb l’ús de medicaments.

dades i claus

  • 830 notificacions. En la prova pilot d’aquest programa, les farmàcies participants van enviar 830 notificacions de farmacovigilància i 44 més a l’Observatori de Medicaments d’Abús. 
  • Els participants. Són vuit a tota la província, un dels quals a la capital: la farmàcia Berga Bolaños de Ciutat Jardí (Rovira Roure, 87). Hi participen també oficines de Juneda (farmàcia Maria Perera), Torregrossa (Víctor Berga), les Borges Blanques (Maria Eugènia Niubó), Vallfogona de Balaguer (Josep Aiguabella), la Seu d’Urgell (Matilde Barios), Tremp (Núria Martinez) i Vielha (Dolors Palà). A tot Catalunya, són 60 i entre totes vigilaran el 2% de la població.
  • Anticoncepció d’urgència. Els farmacèutics faran també un seguiment dels perfils i els hàbits de les pacients a les quals se’ls dispensi anticoncepció d’urgència.
  • Infeccions respiratòries. A partir de l’1 d’octubre, col·laboraran en la vigilància d’infeccions respiratòries agudes per aconseguir una detecció precoç de la grip i verificar si són útils les accions de prevenció empreses.
  • Abús de medicaments. Registraran sospites d’abús o ús de medicaments amb una finalitat no terapèutica i faran un seguiment de fàrmacs que requereixen vigilància especial, sigui per la seua complexitat o per la recent comercialització. 
tracking