SEGRE

EMERGÈNCIES TRAGÈDIA

Un lleidatà investiga el foc de Portugal

Marc Castellnou, tècnic forestal de la UdL i cap del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers, participa en la comissió sobre les causes de la tragèdia

Marc Castellnou Ribau.

Marc Castellnou Ribau.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern de Portugal ha designat Marc Castellnou Ribau com a membre de la comissió tècnica independent que investigarà els fets relatius al tràgic incendi de Portugal que va segar la vida de seixanta-quatre persones el juny passat. Originari de Tivissa (Tarragona), Marc Castellnou va estudiar Enginyeria Forestal a la UdL i és l’actual cap del Grup d’Actuacions Forestals dels Bombers de la Generalitat. Castellnou ha participat en vint-i-dos campanyes d’incendis forestals i té experiència en diverses operacions a Espanya, Portugal, França, el Regne Unit, Itàlia, Grècia, els Estats Units i l’Argentina.

La comissió tècnica a la qual s’afegirà Castellnou estarà formada per dotze especialistes, sis dels quals seran designats pel president de l’Assemblea i els sis restants, pel Consell de Rectors de les Universitats Portugueses (CRUP).

Dotze especialistes investigaran el terrible incendi que es va cobrar la vida de 64 persones

Entre les tasques de Castellnou al capdavant dels GRAF, destaca la de proposar l’estratègia d’intervenció més adequada en incendis de vegetació, proporcionar assistència tècnica i elaborar els informes tècnics i les investigacions que siguin requerits.

El tràgic incendi de Portugal es va declarar el passat 17 de juny a Pedrógao Grande. Un total de 64 persones van morir i unes altres 62 van resultar ferides. Així mateix, 27 llogarets van haver de ser evacuats. L’evident falta de coordinació entre les autoritats, tant a nivell de les tasques d’extinció com també en la comunicació amb els mitjans, va provocar una allau de crítiques a la gestió del desastre portada a terme pel govern del primer ministre, António Costa, i en particular de la ministra d’Administració Interna, Constança Urbano de Sousa, a menys de quatre mesos per a les eleccions legislatives a Portugal. Mentre el terrible incendi s’expandia i els bombers lusitans reconeixien estar superats per les condicions sobre el terreny, la ministra Urbano de Sousa vetava l’entrada d’una columna de seixanta bombers gallecs al territori portuguès. La ministra va confirmar, sobre aquest punt, que havia rebutjat l’ajuda assegurant que “ja hi havia un excés de voluntarisme” sobre el terreny.

tracking