SEGRE

BALANÇ

La meitat de les atencions a Urgències de l'Arnau el 2016 haurien d'haver anat als CAP

Fomenten el col·lapse d’aquesta àrea i el 15 per cent dels pacients acaben sent ingressats || El temps de resposta de pacients amb infart, ictus i politraumatismes és més baix al pla que al Pirineu

L’àrea d’Urgències de l’Arnau atén una mitjana de 250 pacients al dia.

L’àrea d’Urgències de l’Arnau atén una mitjana de 250 pacients al dia.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La meitat dels pacients atesos a l’àrea d’Urgències de l’Arnau de Vilanova durant l’any passat (en concret un 50,9 per cent) presentava patologies lleus o menys greus que, en la majoria dels casos, podien haver-se tractat en un CAP.

Així ho revela el balanç presentat aquest dimarts per la conselleria de Salut, que també detalla que el 15,4% dels usuaris d’aquest servei acaben sent ingressats, una xifra que en el conjunt de Catalunya baixa fins al 10,8%. En el cas de l’hospital Santa Maria, el 23,7% de les urgències deriven en ingressos.

Aquestes xifres expliquen en part els “col·lapses” que sovint pateixen els serveis d’Urgències dels hospitals públics catalans i els professionals fan una crida a acudir al recurs assistencial que s’adeqüi a la necessitat real. “Anar a Urgències de l’Arnau no significa que t’atendran més ràpid, els pacients greus tenen absoluta prioritat. Un refredat comú en un pacient jove, una gastroenteritis lleu o una cremada solar de primer grau fàcilment poden tractar-se en un ambulatori”, il·lustra un facultatiu d’aquesta àrea.

Les demores de fins a tres setmanes per aconseguir una visita amb el metge de família afavoreix que els malalts optin per anar a l’hospital, sense pensar que els ambulatoris o el CUAP de Prat de la Riba també atenen d’urgència.

Demores de tres setmanes per visitar-se als CAP porten els pacients a anar a Urgències de l’Arnau

En l’àmbit de les emergències mèdiques, les ambulàncies del SEM van atendre a Catalunya durant l’any passat 1.643 infarts amb l’activació del codi IAM (Infart Agut de Miocardi), 3.664 casos d’ictus i 9.522 politraumatismes (Codi PPT).

Els temps de resposta solen ser menors a la regió sanitària de Lleida i superiors a l’Alt Pirineu, a causa de la dispersió territorial i la distància més gran entre l’atenció del pacient al domicili i la via pública i el trasllat a l’hospital.

Així, al pla dels 82 infarts atesos pel Sistema d’Emergències Mèdiques, un 94,8% van ser traslladats a l’hospital idoni després de practicar-los l’electrocardiograma en menys de noranta minuts, un percentatge que disminueix fins al 78,5% al Pirineu (catorze pacients el van requerir).

En el cas del codi Ictus, es va activar en 170 ocasions al pla i 38 al Pirineu i la taxa de resposta va ser inferior a vint minuts en el 84,7% a Lleida i en el 68,4% al Pirineu. En canvi, la taxa de resposta en el codi per politraumatismes, la majoria per accidents de trànsit, va ser del 80% en els dos territoris i es va activar 767 vegades.

les claus

  • Urgències ingressades. L’Arnau va ingressar el 15,4% dels pacients atesos a Urgències l’any passat, el Santa Maria un 23,7%, el del Pallars un 11,7% i l’Espitau Val d’Aran només el 3,9% de les atencions d’Urgències.
  • Atenció Primària. Els professionals de CAP i consultoris catalans van realitzar 46 milions de visites durant l’any passat, un 1,8% més que el 2015, amb una mitjana de vuit visites per persona.
  • Cesàries el 2016. El percentatge de cesàries practicades a l’Arnau és substancialment inferior al de Clínica de Ponent, amb 15,2% el primer i 34,1% el segon.
  • SEM i dispersió territorial. Els temps de resposta davant d’un codi ictus, infart o politraumatismes solen ser més ràpids al pla que al Pirineu, com a conseqüència de la dispersió territorial i la distància de trasllat fins a l’hospital.
  • Cirurgies sense ingrés. Als tres hospitals públics de Lleida el 2016 es van practicar 11.901 intervencions quirúrgiques de mitjana complexitat en què el pacient va a l’hospital el mateix dia i després de la intervenció torna a casa. 
tracking