SEGRE

MEDI AMBIENT

La Paeria vol augmentar el reciclatge fins a un 65% amb el porta a porta

La prova pilot s’implantarà a Ciutat Jardí-Vila Montcada o a la Bordeta i Copa d’Or || Utilitzarà recipients identificats per acabar amb l’anonimat actual

Botigues de l’Eix ja apliquen el porta a porta.

Botigues de l’Eix ja apliquen el porta a porta.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Paeria preveu posar a prova en els propers mesos un nou sistema de recollida porta a porta, amb el qual pretén millorar els baixos nivells de reciclatge que fan els lleidatans –actualment Lleida se situa en un 36% de reciclatge de residus, davant el 39% de la mitjana catalana–, fins a arribar al 65%.

Així ho va afirmar aquest dimarts el tinent d’alcalde i regidor de Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, durant la presentació de l’estudi elaborat per l’empresa especialitzada Espora. Segons Larrosa, “durant un període mínim de sis mesos s’implementarà la recollida porta a porta en una zona de la ciutat que encara s’ha de decidir”.

Està previst utilitzar cubells de 40 litres, contenidors comunitaris i bosses amb etiquetes identificatives

I és que els resultats dels estudis apunten dos zones candidates per a aquesta prova pilot. La primera inclouria un total de 6.109 habitatges del barri de Ciutat Jardí-Vila Montcada, a més d’una part de Pardinyes i Balàfia, i la segona opció, amb prop de 7.300 habitatges, inclouria la Bordeta i la partida Copa d’Or.

El criteri per a l’elecció d’aquestes dos àrees recau en la seua “bona delimitació en l’espai, cosa que permet crear una estratègia d’aïllament, i la presència d’unitats immobiliàries de tipologia molt diversa”. Encara que s’ha establert un model global d’actuació de recollida, de moment aquest projecte es manté en una fase de planificació estratègica.

Depenent de la densitat d’habitatges, la presència d’espais comuns i el tipus de residus s’utilitzaran cubells individuals de 40 litres, contenidors comunitaris de 120 o 240 litres, o bosses amb etiquetes identificadores –sistema que ja s’utilitza a l’Eix Comercial–.

Esther Fanlo, coordinadora de Sostenibilitat de la Paeria, va destacar que el principal objectiu és posar fi a l’anonimat i la voluntarietat que caracteritza l’actual reciclatge amb contenidors. “Si identifiquem els generadors hi haurà un increment de la responsabilitat ciutadana, a més de permetre’ns fer una avaluació i un seguiment correcte del projecte”, i va afegir també que “això també ens permetrà crear un sistema de penalitzacions i bonificacions”. 

Per la seua part, el grup municipal d’Esquerra a la Paeria considera insuficients aquestes propostes.

La recollida a l’Eix Comercial ha millorat 4 punts Els comerços de l’Eix Comercial practiquen la recollida porta a porta dels residus des del mes de juny. Els envasos i les escombraries convencionals es dipositen en bosses identificatives, mentre que el vidre i els residus orgànics es col·loquen en contenidors. Segons la coordinadora de Sostenibilitat de la Paeria, Esther Fanlo, “la implantació d’aquest sistema ha millorat el reciclatge de l’Eix en quatre punts”.

tracking