SEGRE

SALUT

La falta de radiòlegs obliga a contractar-ne dos de jubilats que cobren per informe fet

Arnau i Santa Maria diuen que és “excepcional” i aquesta setmana incorporen un nou especialista

L’Arnau, el Santa Maria i l’IDI, ubicat també a l’Arnau, realitzen proves radiològiques públiques.

L’Arnau, el Santa Maria i l’IDI, ubicat també a l’Arnau, realitzen proves radiològiques públiques.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La falta de metges radiòlegs ha portat la gerència dels hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria a contractar “de manera excepcional i provisional” dos especialistes ja jubilats que cobren per cada prova radiològica que informen i diagnostiquen. Així ho van reconèixer aquest dimarts fonts de l’Institut Català de la Salut (ICS), que van detallar que s’ha estipulat amb ells un contracte mercantil amb l’objectiu de cobrir les necessitats assistencials i poder informar els pacients dels resultats de les ressonàncies magnètiques, TAC, ecografies i raigs X.

També van apuntar que aquesta setmana s’incorporarà un nou especialista a l’Arnau, arran del procés de selecció portat a terme en el transcurs dels últims mesos. Els altres cinc especialistes entrevistats per augmentar la plantilla de radiòlegs van preferir quedar-se als hospitals on van estudiar l’especialització mèdica.

Exigeixen mesures urgents contra la falta de radiòlegs i CCOO hi veu interessos econòmics ocults

Per aquesta raó, les tres empreses públiques que realitzen actualment les proves radiològiques a Lleida −l’ICS, a través de l’Arnau de Vilanova i dels CAP; Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), a través del Santa Maria, i l’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI)− han convocat cinc places de metges especialistes en radiodiagnòstic.

Val a recordar que la falta de radiòlegs és un problema endèmic a Ponent i també en el conjunt de Catalunya, la qual cosa genera una sobrecàrrega dels professionals d’aquests serveis i acaba perjudicant el pacient, amb llargues llistes d’espera sobretot per a proves radiològiques de control (vegeu el desglossament). En el cas del Santa Maria, per exemple, va marxar fa tot just dos mesos un especialista.

Aquesta situació ha estat denunciada en reiterades ocasions pels sindicats, que exigeixen mesures urgents per solucionar-la i unes millors condicions laborals. “Sospitem que hi ha interessos econòmics ocults”, apunten des de CCOO.

I és que, segons fonts solvents, els dos radiòlegs contractats com a mesura d’urgència tindrien consultes privades, per la qual cosa se’ls pagaria a un preu més car les proves que diagnostiquen. La direcció de l’ICS no va voler detallar aquesta informació, però va assegurar que, en el moment que es disposi del personal necessari, aquests radiòlegs deixaran de prestar el servei.

Les claus

  • Especialitat en escac. La falta de radiòlegs és un problema endèmic a la sanitat pública de Lleida en particular i de tot Catalunya en general. Els gerents al·leguen dificultats per trobar aquests metges especialistes i els sindicats insisteixen en la necessitat de reforçar les plantilles i de millorar les condicions laborals perquè vulguin venir a Ponent.
  • Tres empreses públiques. L’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI), l’Institut Català de la Salut (ICS) i Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) són els tres ens públics que realitzen actualment proves radiològiques. La previsió és unificar la direcció per poder coordinar millor el servei i distribuir recursos d’una manera més equilibrada. 

Demores de diversos mesos per a mamografies ordinàries a Lleida   Una de les conseqüències de la falta de radiòlegs és la llarga espera per sotmetre’s a mamografies de control, és a dir, aquelles que no són urgents ni de cribratge. Algunes usuàries que des del mes d’octubre esperen per ser programades per a aquesta prova encara no han rebut cap resposta del centre. La direcció de l’hospital va dir recentment que el ritme de mamografies és l’habitual i va assegurar que les urgents es porten a terme “pràcticament d’immediat”. D’altra banda, el Col·legi de Metges de Barcelona alerta que un terç dels metges (uns 9.000) es jubilaran en els pròxims deu anys i aposta per augmentar les places MIR i per suavitzar les limitacions per accedir a les facultats de Medicina.

tracking