SEGRE

BALANÇ

Els Mossos registren més de 700 denúncies per estafa en cinc mesos

Les més comunes són l’ús fraudulent de targetes de crèdit i la compravenda per internet || Aquest tipus de delictes s’ha triplicat en els últims sis anys a Lleida

La clonació de targetes bancàries als caixers, una de les estafes més freqüents.

La clonació de targetes bancàries als caixers, una de les estafes més freqüents.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els Mossos d’Esquadra han comptabilitzat més de 700 denúncies per estafes en els primers mesos de l’any a la província de Lleida, la qual cosa implica un augment respecte al mateix període de l’any anterior. Xifra que s’ha triplicat en els últims sis anys a causa de l’auge de l’ús de les xarxes socials i dels intercanvis d’articles per internet.

El robatori de targetes o la compravenda de numeracions a través de la xarxa és un dels principals cavalls de batalla de les forces de seguretat. També les estafes a través de la compravenda de productes de segona mà.

Aquestes dos tipologies són les que més s’han incrementat amb l’ús de les noves tipologies, però continuen persistint les més tradicionals, com l’engany a la gent gran pels falsos revisors de gas o electricitat o estafes com el bitllet fals de loteria, el conegut com a tocomocho.

Entre el gener i el maig del 2017, els Mossos van registrar un total de 731 denúncies a les àrees policials de Ponent i el Pirineu, la qual cosa llança un balanç de gairebé cinc estafes al dia. Una xifra que s’ha triplicat en els últims sis anys, ja que el 2011, les denúncies van ser 159, amb una mitjana d’una al dia.

En el cas de les targetes de crèdit o la compravenda per internet, la investigació es complica per la falta d’informació de què disposa la víctima per identificar els autors. En aquest sentit, els Mossos d’Esquadra insisteixen a tenir molt clar els consells de seguretat, que divulguen a la seua pàgina web, per les xarxes socials i en les diferents xarrades a col·lectius més vulnerables.

En aquest sentit, insten el ciutadà a assegurar-se que, abans de comprar res per internet, la pàgina web sigui segura; no utilitzar les dades personals a la xarxa i a denunciar davant de qualsevol sospita. Malgrat l’elevat nombre de denúncies, alerten que hi ha una xifra negra important quant a les estafes, ja que hi ha víctimes que tenen por o vergonya de denunciar el seu cas.

Per una altra banda, la Policia Nacional va alertar aquest dissabte de l’augment de casos per l’estafa de segrestos virtuals, amb 193 denúncies aquest any a tot Espanya. Va informar d’un cas que s’ha saldat amb l’arrest a Xile de tres persones per haver estafat 3.000 € a una dona, que viu a Madrid, fent-li creure que tenien retinguda la seua filla.

Dades i consells

  • 731 denúncies. Casos coneguts pels Mossos d’Esquadra a la província de Lleida entre el gener i el maig d’aquest any. El 2016, es van denunciar un total de 1.509 fraus.
  • 400 euros. Les estafes inferiors a aquesta quantitat es consideren lleus. En cas de comptar amb tres condemnes per estafa, la pena va d’un a sis anys de presó. 

  • Compra segura. Assegureu-vos que el web de venda sigui segur i no faciliteu dades personals a la xarxa.
  • Gent gran. Víctimes de les falses revisions de gas. Les companyies avisen i ho carreguen a la factura. 
tracking