SEGRE

CONTRACTACIÓ PÚBLICA

Un contracte de l'antiga fundació UdL-Irta, investigat per Antifrau

El Pla Estratègic d’Investigació Agroalimentària de Catalunya 2012-2016 || Fa un mes va notificar els fets objecte de l’expedient a la Fiscalia de Lleida

Imatge d’arxiu de la presentació del procés de redacció del Pla d’investigació 2012-2016.

Imatge d’arxiu de la presentació del procés de redacció del Pla d’investigació 2012-2016.GENERALITAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Oficina Antifrau de Catalunya ha investigat i ha elaborat un informe sobre un contracte adjudicat per l’antiga fundació Universitat de Lleida-Institut de de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries de la Generalitat (UdL-Irta) a la consultora Deloitte per a la redacció del Pla Estratègic d’Investigació Agroalimentària de Catalunya 2012-2016.

La investigació hauria detectat irregularitats, per la qual cosa el passat 28 de juny va posar l’expedient a disposició de la Fiscalia de Lleida, encara que aquesta descarta que hi hagi alguna possible responsabilitat penal (vegeu el desglossament).

El contracte objecte de la investigació va ser licitat a finals del 2011 i adjudicat a començaments de l’any següent per una mica més de 100.000 euros. Segons ha pogut saber aquest diari, la investigació s’ha centrat en el procés de licitació i adjudicació del contracte i en el pagament d’una part de les factures, d’una mica menys de la meitat de l’import total.

Pel que sembla, un dels motius de la denúncia presentada davant d’Antifrau –l’autor o autors de la qual no han transcendit– seria que qüestiona el pagament d’aquestes factures al considerar que corresponen a treballs no efectuats.

Tant fonts vinculades al centre d’investigació Agrotecnio –hereu de la fundació UdL-Irta– com a l’equip de govern de la universitat van coincidir a assenyalar que aquesta contractació a través de la fundació va ser acordada per la conselleria d’Agricultura amb l’anterior rector, Joan Viñas, encara que es va materialitzar durant el mandat de l’actual, Roberto Fernández.

Les versions, en canvi, són contraposades en altres punts. Així doncs, pel que fa a les factures, fonts de l’equip de govern van assegurar de forma taxativa que Deloitte va fer tots els treballs requerits per elaborar el pla, cenyint-se a l’acordat en diverses reunions en què van participar representants de la UdL i de l’Irta, i que el document final va ser presentat en un acte públic.

Per això, van subratllar que totes les factures estan justificades. Van afegir que han facilitat puntualment tota la documentació que Antifrau els ha sol·licitat en els últims mesos i van precisar que va ser la direcció de l’Irta la que va portar el pes de l’adjudicació del concurs.

D’altra banda, altres fonts van indicar que la direcció inicial d’Agrotecnio es va negar a pagar diverses factures perquè Deloitte no va aportar cap treball que les justifiqués. Així mateix, van qüestionar que un pla d’investigació agroalimentària per a tot Catalunya impulsat per la conselleria hagués de ser pagat per la fundació UdL-Irta.

Fiscalia descarta que hi pugui haver responsabilitat de tipus penal La Fiscalia de Lleida descarta que l’expedient d’Antifrau impliqui alguna responsabilitat penal, segons la informació facilitada aquest dimecres per fonts judicials a aquest diari. En aquest sentit, van assenyalar que la comunicació d’Antifrau no és una denúncia, sinó un informe d’observacions sobre aspectes que es poden millorar en qüestions administratives, perquè Fiscalia en tingui coneixement, no perquè actuï, en el marc de la col·laboració existent entre les dos institucions. Per la seua part, Antifrau va evitar donar detalls sobre el contingut del seu informe, al·legant precisament que està en mans de Fiscalia. En la seua resposta a aquest diari, assenyala que la normativa determina que el dret d’accés a la informació pot ser limitat quan “impliqui un perjudici per a la investigació o sanció de les infraccions penals, administratives o disciplinàries”, així com “per evitar perjudicis a la persona o entitat investigades i com a salvaguarda del procediment jurisdiccional o administratiu que es pugui iniciar a conseqüència de les esmentades actuacions” [de l’Oficina Antifrau]. Per la seua part, fonts de la UdL van indicar que fins ara Antifrau no els ha remès cap resolució, malgrat que aquesta entitat va redactar un informe el març passat.

tracking