SEGRE

MEDI AMBIENT

La Paeria demana una ajuda de 722.000 € per traslladar la deixalleria a l'accés als Magraners

L’actual es troba en una zona de creixement residencial de Pardinyes i l’ajuntament vol ubicar-la en una àrea més industrial || El canvi a un nou edifici permetria implantar millores en el reciclatge

Un operari de l’actual deixalleria, al costat de les instal·lacions d’Ilnet, recollint electrodomèstics.

Un operari de l’actual deixalleria, al costat de les instal·lacions d’Ilnet, recollint electrodomèstics.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament de Lleida ha presentat una sol·licitud de subvenció de 722.000 euros a l’Agència Catalana de Residus (ACR) per posar en marxa una nova deixalleria a la ciutat que substituiria la situada als afores de Pardinyes, just al costat de les instal·lacions de la concessionària Ilnet.

La proposta és ubicar el nou edifici en un solar de propietat municipal situat a l’entrada dels Magraners, concretament entre la carretera N-240 i el carrer Vilanova de la Barca, davant del polígon Mecanova. D’aquesta manera, el servei passaria d’estar situat en una zona de creixement residencial de la ciutat a una altra en la qual l’ús industrial és el principal.

La construcció d’un nou edifici també permetria implantar millores en el tractament de la recollida de residus, segons destaca la proposta de petició d’ajut municipal, que s’ha treballat conjuntament amb l’Agència Catalana de Residus. La subvenció, en cas que es concedís, seria íntegra i a fons perdut.

La normativa fixa que les poblacions de més de 70.000 habitants han de disposar d’una instal·lació fixa d’uns 4.500 metres quadrats, amb accés independent per a usuaris i camions, un vial de circumval·lació, zona de recollida i diverses àrees per emmagatzemar i tractar els diferents residus.

Actualment, la ciutat de Lleida disposa de la deixalleria de Pardinyes i cinc minideixalleries situades al carrer del Nord, número 37; a Germans Izquierdo, número 3 (la Mariola), i al carrer de les Roses, número 49 (la Bordeta), a Sucs i Raimat.

A més, hi ha la deixalleria mòbil, que va rotant de forma periòdica pels barris, segons un calendari prèviament establert per tal de facilitar que els veïns hi tirin els seus residus. D’altra banda, Ilnet ofereix un servei de recollida a hores convingudes per a residus voluminosos, com ara mobles.

les claus

  • Deixalleries. Són centres de recollida de residus per al tractament posterior. Estan orientades a residus especials en petites quantitats, com és el cas de pintures, dissolvents i bateries; voluminosos, com per exemple mobles i electrodomèstics; vegetals, i runa.
  • Fixes i mòbil. La central està ubicada a la carretera de Corbins, als afores de Pardinyes, i hi ha altres minideixalleries al carrer del Nord, a la Mariola, a la Bordeta, a Sucs i a Raimat. A més, un camió es desplaça periòdicament a tots els barris per oferir el servei de deixalleria mòbil. 

Ultima la prova pilot per iniciar la recollida porta a porta La Paeria preveu iniciar pròximament una prova pilot de recollida selectiva d’escombraries porta a porta durant un període de sis mesos, amb l’objectiu de validar l’efectivitat d’aquest model per millorar els nivells de reciclatge, que a Lleida són més baixos que la mitjana de Catalunya. Segons l’estudi previ que l’ajuntament va encarregar a una consultora especialitzada, la prova pilot es farà o bé a la zona de la rambla Pardinyes-Balàfia i a Ciutat Jardí, o bé a la de la Bordeta i Copa d’Or.El nou sistema deixarà de ser anònim, ja que es facilitarà a cada veí bosses amb etiquetes que l’identificaran, la qual cosa permetrà controlar que recicli els residus. A més, es mantindrà el contenidor verd per al vidre, mentre que el paper, el cartró i els envasos es recolliran a la mateixa bossa per tal de facilitar l’organització de l’espai als veïns. L’orgànica es farà en galledes individuals o comunitàries, segons la zona.

tracking