SEGRE

SERVEIS

La Paeria paga a temporers sense feina el viatge a zones agrícoles de Huelva i la Rioja

Rodamilans diu que només ho fan després d’estudiar “cas per cas” i demana col·laboració al Govern per a l’allotjament || Desenes dormen al ras, malgrat ampliar l’alberg Jericó de 80 a 136 places

Un grup de temporers dorm al ras al costat del local dels Castellers, al carrer Nou.

Un grup de temporers dorm al ras al costat del local dels Castellers, al carrer Nou.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’afluència de temporers a Lleida ciutat ha desbordat totes les previsions, ja que n’hi ha desenes que dormen al ras, i ha portat la Paeria a pagar el viatge a alguns que no tenien feina perquè vagin a altres localitats on la campanya agrícola també està en marxa, com ara Huelva, a Andalusia, o Haro, a la Rioja, i puguin treballar allà.

Així ho va explicar aquest dimecres el tinent d’alcalde de Serveis Socials, Xavier Rodamilans, que va detallar que no és un cas generalitzat, sinó que “alguns temporers ho sol·liciten, ja que l’únic que volen és treballar”. Així, els educadors socials analitzen “cas per cas” i, si és procedent, “els comprem un bitllet perquè puguin desplaçar-se”.

No és la primera vegada que el consistori aplica aquesta mesura, a la qual també recorren altres ajuntaments i entitats (vegeu el desglossament), però Rodamilans insta administracions del territori a treballar en col·laboració per abordar la situació, especialment per als que dormen al carrer. Aquest estiu és freqüent veure’ls a l’esplanada davant de la seu de Castellers de Lleida, al carrer Nou; al turó de la Seu Vella, o a la plaça de l’Ereta.

El grup demana a la Paeria que pressioni les altres administracions perquè ningú dormi al carrer

“En moltes ocasions, no és competència de Serveis Socials, perquè tenen contracte de treball però, per diferents circumstàncies, no compten amb allotjament. No podem donar-los llit a tots, la nostra prioritat són els aturats”, insisteix Rodamilans, mentre recorda que l’alberg Jericó ja va augmentar de 80 a 136 les places disponibles i que “cada nit està ple”.

En aquest sentit, va tornar a sol·licitar aquest dimecres a la conselleria de Treball i Benestar Social la cessió per part de Generalitat d’algun espai per poder allotjar treballadors de la fruita. 

Per la seua part, el delegat de Benestar Social, Joan Santacana, va subratllar que de moment Inspecció de Treball no està detectant més incidències que en altres campanyes. Així mateix, va recordar que la Generalitat de Catalunya va rebutjar cedir l’alberg juvenil de Sant Anastasi al considerar inviable la duplicitat d’usos.

Una prova de l’allau de temporers aquesta campanya és l’activitat de l’oficina d’atenció: des del 13 de juny, ha atès sis-centes seixanta persones, trenta més de les assessorades durant tot l’estiu passat, i s’han facilitat més de tres mil allotjaments a l’alberg Jericó. El grup de la Crida-CUP a la Paeria, molt crític amb la gestió del servei als temporers, va instar ahir el PSC a pressionar totes les administracions perquè ningú dormi al ras.

Pràctica habitual dels consistoris amb Lleida també com a destinació L’ajuntament de Lleida va pagar en altres campanyes de la fruita el viatge a temporers perquè vagin a la seua localitat d’origen o a altres llocs en els quals està en marxa la campanya agrícola quan a Ponent estava pràcticament acabada. El 2015, per exemple, va sufragar el bitllet a setanta temporers. Altres consistoris d’Andalusia, com Huelva, també van fer el mateix, aquest últim amb trasllats massius amb autocar des d’aquesta localitat fins a Lleida. Així mateix, Creu Roja va incloure fa anys Lleida entre els llocs de destinació d’immigrants arribats a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla. Aquesta campanya de la fruita està sent especialment tensa pel que fa a les condicions dels allotjaments dels temporers. Sindicats agraris i pagesos defensen que les irregularitats o els infrahabitatges són “molt aïllats” i el síndic de greuges, Rafael Ribó, va obrir una investigació d’ofici al visitar el Baix Segre.

tracking