SEGRE

URBANISME

Una minidepuradora acabarà amb els abocaments d'aigües residuals de Llívia al riu

La Paeria ha encarregat el projecte tècnic a la concessionària Aigües de Lleida || S’ha preferit aquesta opció a la de connectar el col·lector d’aquest barri amb el general a Pardinyes o el Secà de Sant Pere

Obres de reparació del clot ahir a la tarda, amb el carrer tallat al trànsit.

Obres de reparació del clot ahir a la tarda, amb el carrer tallat al trànsit.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Paeria ha encarregat el projecte tècnic per a la posada en marxa d’una minidepuradora al barri de Llívia, que ha de permetre acabar amb els abocaments del clavegueram del barri a la clamor de la Plana, que desemboca després al riu Segre, la qual cosa empitjora la seua qualitat ambiental.

Aquesta opció és més assequible que l’altra que s’havia previst en els últims anys, que és connectar el col·lector de Llívia amb el general de la ciutat mitjançant una canonada de més d’un quilòmetre fins a Pardinyes o el Secà de Sant Pere.

El cost d’aquesta actuació es va estimar en 700.000 euros el 2009, quan la Paeria va arribar a adjudicar-la a Aigües de Lleida, mentre que la depuradora costarà uns 400.000 euros, aproximadament, encara que després caldrà assumir-ne el manteniment.

L’actuació, que serà a càrrec de la mateixa concessionària, requerirà alguna petita expropiació, sense afectar terrenys de cultiu, i podria abordar-se a finals d’aquest mateix any. Estarà ubicada en el punt on ara es produeixen els abocaments, al costat de la séquia.

Es preveu un disseny modular, que permeti donar servei als prop de mil habitants del barri, així com adaptar-se al potencial creixement fins a un màxim de dos mil veïns. Solucionar aquest abocament, que és il·legal encara que resulta habitual a moltes localitats, és una assignatura pendent de la Paeria des de fa anys.

El 2009, es va arribar a adjudicar el projecte, però no es va executar i el 2011 es va refer, tot i que no va arribar a iniciar-se per problemes de finançament i amb les expropiacions. Precisament, en l’últim ple municipal, Crida per Lleida va fer un prec reclamant que s’eliminin ja aquests abocaments i el tinent d’alcalde d’Urbanisme, Fèlix Larrosa, va insistir que s’hi treballa i que és una qüestió que preocupa el govern.

Actualment, Lleida compta amb una gran depuradora d’aigües residuals a Sot de Fontanet, posada en marxa el 1994, i només en té una altra de petita al polígon Creu del Batlle.

Les claus

  • Abocaments il·legals. Llívia aboca les aigües fecals a una séquia que desemboca al riu Segre, la qual cosa en perjudica la qualitat ambiental.
  • Pendent des de fa anys. L’eliminació d’aquests abocaments és una tasca pendent des de fa anys i el 2009 va arribar a adjudicar-se un projecte per eliminar-los, però no va arribar a executar-se.
  • Solució. La Paeria construirà una minidepuradora per tractar aquestes aigües. Té previst abordar les obres a finals d’any.

Clot a Bisbe Meseguer per una fuita d’aigua El trencament d’una canonada del clavegueram al carrer Bisbe Meseguer, just a la cantonada amb la rambla Aragó, al costat del Rectorat de la UdL, va ocasionar aquest dijous al matí un enfonsament de la calçada i un forat d’aproximadament 50 × 50 cm. La incidència va obligar a tallar el trànsit en aquest carrer, que en suporta força, encara que en aquests dies la mobilitat és molt menor de l’habitual. Operaris de manteniment van obrir una rasa d’uns dos metres de llarg i en van retirar la terra per poder reparar la canonada afectada i tornar a tapar-la amb grava. La incidència va quedar solucionada a última hora de la tarda, la qual cosa va permetre tornar a obrir el trànsit, a pesar que quedarà pendent tornar a asfaltar. L’avaria va ser causada pel desgast de la connexió entre la galeria d’aquest tram de clavegueram i el pou, que va acabar provocant el trencament de la canonada i que l’aigua arrossegués la terra sota la calçada. Amb les altes temperatures, el quitrà de la superfície va acabar desfent-se al no tenir una base consistent a sota.

tracking