SEGRE

SALUT

Menys queixes per l'atenció en hospitals i CAP de Lleida, tot i que encara són 12 a la setmana

Van baixar un 13,7% el 2016, malgrat que es van quintuplicar entre els usuaris del servei de salut mental || Els lleidatans acudeixen una mitjana de 7,7 vegades a l’any a les consultes de l’ambulatori

L’hospital Santa Maria és el centre de referència a Lleida per a l’atenció en salut mental.

L’hospital Santa Maria és el centre de referència a Lleida per a l’atenció en salut mental.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els pacients lleidatans van presentar un total de 633 reclamacions durant l’any passat −o el que és el mateix, una mitjana de dotze a la semana− per la seua disconformitat per l’atenció sanitària rebuda en algun centre mèdic públic de la regió sanitària de Lleida.

Van ser 101 queixes menys que les presentades un any abans (un 13,76% menys) i van baixar notablement en l’àmbit de l’Atenció Primària (en els CAP i consultoris de Lleida, de 337 a 267 reclamacions) i en l’hospitalari (de 351 a 316). En canvi, en l’àmbit de l’atenció de salut mental es van quintuplicar les queixes formalitzades (de les sis del 2015 a les 36 de l’any passat), segons dades facilitades per la conselleria de Salut.

Respecte als motius que les originen, més de la meitat (322) fan referència a aspectes d’organització, com poden ser la programació de consultes o planificació d’atencions; 174 són queixes per l’assistència; 73 pel tracte rebut mentre que van ser menys freqüents les relacionades amb la informació (21), l’hostaleria i el confort de les instal·lacions (59) i sobre documentació (12).

Per registrar les reclamacions, el personal administratiu utilitza una aplicació online, mentre que el de l’Arnau de Vilanova les generen a través d’un sistema propi. En algunes ocasions, els pacients o els seus familiars acudeixen a altres estaments per formalitzar la queixa, a més de fer-ho a la unitat d’atenció al pacient. Així, per exemple, el Defensor del Pacient en va rebre 90 l’any passat, davant les 71 del 2015.

D’altra banda, el 2016 els lleidatans van acudir una mitjana de 7,7 vegades per any a les consultes del CAP, xifra lleugerament superior a la d’un any abans, quan van ser 7,6. En total, els professionals de l’Atenció Primària van realitzar 2.792.108 visites.

les claus

De 734 a 633. Les reclamacions de pacients o familiars per l’atenció sanitària rebuda van baixar un 13,7% l’any passat. De les 633 queixes, la majoria les van motivar assumptes organitzatius i assistencials. Per àmbits sanitaris, van disminuir en la majoria d’aquests però es multipliquen les de salut mental.

Més de dos milions de visites al CAP. Cada pacient va ser visitat una mitjana de 7,7 vegades a l’any pels professionals de consultoris o ambulatoris del pla (entre metges de família, pediatres, infermers, odontòlegs o auxiliars). En total, es van dur a terme 2.792.108 visites durant el 2016. 

Metges de Catalunya, contra la prescripció infermera El sindicat Metges de Catalunya va presentar aquest dijous a la conselleria de Salut un escrit amb relació al decret català de prescripció infermera, en tràmits d’aprovació, per expressar-li la seua oposició al text. Va reiterar que “els professionals de la infermeria tenen moltes tasques a desenvolupar sense necessitat d’envair competències mèdiques per a les quals no estan formats” i que qualsevol prescripció requereix sempre un diagnòstic previ, de competència exclusiva del facultatiu. El decret català preveu donar autonomia a les infermeres per indicar medicaments no subjectes a recepta mèdica (com el paracetamol) i productes sanitaris (com un apòsit), sempre que siguin del seu àmbit competencial. En canvi, l’ús de fàrmacs subjectes a recepta mèdica hauran d’acreditar una formació específica. Els metges de família veuen bé el text, encara que els col·legis de metges també s’hi oposen.

tracking