SEGRE

LABORAL

Les empreses d'instal·lació de serveis i les perruqueries pateixen falta de mà d'obra

Els instal·ladors advoquen per potenciar la formació en àmbits com l’electricitat, la fontaneria o la climatització || Els perruquers diuen que els nous titulats tenen una formació “molt bàsica”

Imatge d’arxiu de l’última fira de la Formació Professional (FP), celebrada l’abril passat, als Camps Elisis.

Imatge d’arxiu de l’última fira de la Formació Professional (FP), celebrada l’abril passat, als Camps Elisis.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Trobar una feina segueix sent una tasca gens senzilla, especialment per als joves, malgrat la recuperació econòmica. Però paradoxalment, alhora falta mà d’obra qualificada en alguns sectors. Aquest és el cas dels instal·ladors, els professionals que instal·len i mantenen serveis en edificis com els de calefacció, climatització, aigua, electricitat i gas o telecomunicacions, entre d’altres.

Les dos organitzacions que els representen a Lleida, el Gremi d’Instal·ladors i Agrisec, coincideixen en aquest punt. “Falten professionals de fontaneria, de calefacció, d’electricitat, frigoristes”, afirma Joan Fornés, president del gremi. “Falta molta mà d’obra al nostre sector”, corrobora Xavier Ferrer, el seu homòleg a Agrisec.

El Gremi d’Instal·ladors considera necessari adequar els estudis de FP “a la realitat empresarial”

Fornés atribueix aquesta situació a dos factors. Un és que “durant el boom de la construcció la feina es va especialitzar molt i es van crear una espècie de suboficis. Per exemple, part dels que començaven com a electricistes només sabien posar cables, però no reparar una avaria.

Quan va esclatar la crisi, aquests van ser els primers que van saltar, ja que les empreses es van quedar només amb els empleats que sabien fer de tot, així que es va perdre el relleu natural que hi hauria hagut amb el temps”.

El segon es refereix a la formació. “Sembla que les empreses anem per una banda i Ensenyament, per una altra. No s’acaba de trobar la fórmula per compaginar bé la teoria amb les pràctiques a les empreses”, indica. “Potser caldria dedicar una part del curs únicament a pràctiques i l’altra només a teòrica, en lloc de fer unes hores a la setmana de pràctiques”, apunta.

A més, considera que “fa falta adaptar els estudis a la realitat empresarial”. En aquest sentit, posa l’exemple que per normativa els instal·ladors han de tenir una titulació en matèria de seguretat que no s’inclou a la mateixa FP, de manera que quan s’incorpora un nou empleat ha de realitzar el curset corresponent.

Per la seua part, Ferrer va opinar que falten titulats d’aquests oficis perquè els cicles formatius no tenen una gran demanda per part dels alumnes. “Falta gent. Per exemple, no hi ha lampistes”, va manifestar.

Cicles mitjans i superiors sanitaris, d’indústria alimentària, educació o mecànica, entre d’altres

Un altre sector que pateix la falta de mà d’obra qualificada és el de la perruqueria. Segons el president del gremi, Albert Bellet, el principal problema és que els nous titulats d’aquest cicle de FP “compten amb una formació molt bàsica”. “Fa falta molta formació addicional i aquesta és molt cara, en un bon centre pot costar uns 350 euros al dia, amb la qual cosa un curs de tres dies ja val uns mil euros”, va destacar.

“Costa molt trobar personal qualificat”, ratifica Désireé Mata, empresària del sector. “A la meua època, teníem cinc anys d’estudis, i encara que és veritat que hi havia moltes més assignatures, ara són dos anys a tot estirar”, indica.

L’FP dual, una aposta per millorar la inserció laboral L’FP dual, que combina pràctiques remunerades en una empresa amb la formació acadèmica, és una aposta consolidada per la conselleria d’Ensenyament i a la qual cada curs acadèmic se sumen més adeptes en forma de noves titulacions en les quals estudien un miler d’alumnes, així com més centres que les imparteixen i més empreses col·laboradores. El curs 2017-2018, un total de disset centres de Ponent impartiran vint-i-vuit titulacions de FP dual de cicle mitjà i cicle superior agrupades en diferents categories professionals. Les que tenen més demanda, per exemple, s’imparteixen en diferents centres. És el cas del cicle superior d’Educació Infantil, impartit a l’institut Ronda, al col·legi Episcopal i a l’acadèmia Martínez. El sector de la informàtica i comunicació també disposa de la seua pròpia oferta formativa amb cicles com el de Desenvolupament d’Aplicacions Web o el d’Aplicacions Multiplataforma. N’hi ha de més específics com el d’instal·lació i mobiliari de la rama de la fusteria (Escola del Treball), el de Conducció d’Activitats Fisioesportives en el Medi Natural (institut del Pont de Suert) o el de Vitivinicultura i el d’Olis d’Oliva i Vins (tots dos a l’institut Josep Vallverdú de les Borges). Els altres sectors representats en l’oferta formativa a Lleida pertanyen a la branca sanitària (Higiene Bucodental o Farmàcia-Parafarmàcia) o a la de mecànica i manteniment (Manteniment d’Instal·lacions Tèrmiques i de Fluids o Electrònica de Vehicles Automòbils), entre d’altres. La inserció laboral és molt alta entre els alumnes d’aquesta formació. Segons xifres recents, el 70 per cent dels graduats en FP dual treballen al cap de nou mesos.

tracking