SEGRE

SALUT

Les receptes d'ibuprofèn i omeprazole cauen per les alertes sobre l'abús

Prop d’un 10% aquest any a Lleida, tot i que continuen sent dels més prescrits

Les receptes d’ibuprofèn i omeprazole cauen per les alertes sobre l’abús

Les receptes d’ibuprofèn i omeprazole cauen per les alertes sobre l’abúsLLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els metges de Lleida estan reduint de forma significativa les receptes de dos dels fàrmacs més consumits, l’omeprazole (protector gàstric) i l’ibuprofèn (antiinflamatori), l’abús dels quals pot generar seriosos problemes de salut, segons diversos estudis. Els envasos receptats del primer han baixat aquest any un 8,3% i els del segon, un 12,8%.

L’omeprazole, comunament conegut com a protector d’estómac, encara que és un inhibidor de la bomba de protons que redueix la producció de flux gàstric, és el principi actiu més receptat a Lleida, amb 219.000 envasos el primer semestre, la qual cosa n’implica gairebé un per cada dos lleidatans.

Ara bé, malgrat l’espectacularitat d’aquesta xifra, el cert és que els metges n’estan limitant prescripció, que ha caigut un 8,36% respecte al mateix període del 2016. I és que diversos estudis científics han alertat que prendre contínuament aquest fàrmac augmenta el risc de fractures òssies per fragilitat, entre altres efectes secundaris.

Entre els vint principis més receptats, és el segon amb un descens més acusat en envasos. Només el supera l’ibuprofèn, antiinflamatori que també s’utilitza com a analgèsic i antitèrmic, amb un 12,80%.

Aquesta reducció arriba també arran que diverses investigacions hagin alertat que pot tenir afectacions cardiovasculars. Una de les últimes, d’un grup d’investigadors danesos i que es va fer pública al març, conclou que consumir-ne augmenta un 31% el risc d’aturada cardíaca.

Metges consultats per aquest diari van coincidir a manifestar que aquesta caiguda de la prescripció dels dos fàrmacs obeeix tant a la conscienciació dels facultatius com dels mateixos pacients. “Hi ha pacients que em diuen que no els mediqui si no és estrictament necessari, perquè cada vegada hi ha més gent que és conscient que els fàrmacs no són innocus”, va indicar un d’ells.

Així mateix, Salut té en marxa una doble campanya informativa cap als metges i els pacients sobre l’omeprazole. Entre altres dades, a banda dels efectes adversos, destaca que el consum a Catalunya supera en un 50% la mitjana europea.

S’ha de tenir en compte a més que l’ús d’omeprazole i ibuprofèn és superior al que indiquen les receptes, perquè poden comprar-se sense tenir-ne per menys de tres euros. A nivell global, Salut ha pagat durant el primer semestre 40.313.843 euros per un total de 3.785.251 receptes. La primera xifra puja un 1,61% respecte al 2016 i la segona baixa un 0,28%.

Les claus

  • 40,313 milions d’euros. Despesa de Salut en receptes a Lleida el primer semestre, un 1,61% més.
  • 3,785 Milions de receptes. Són les que han fet els metges, un 0,28% menys que el 2016.

“No cal medicar-se contra el colesterol si no hi ha factors de risc”   Els metges cada vegada valoren més els efectes secundaris abans de receptar un medicament per a tractaments crònics, com contra el colesterol. “No cal receptar un fàrmac per reduir el colesterol a totes les persones que el tinguin una mica alt, sinó a les que tenen factors de risc, com per exemple hipertensió, ser fumadores o haver patit una patologia cardiovascular”, va explicar un facultatiu. En aquest sentit, va indicar que s’ha constatat que la simvastatina, el medicament més habitual contra el colesterol, pot tenir a llarg termini efectes adversos com per exemple edemes musculars.

tracking