SEGRE

EDUCACIÓ CONCILIACIÓ LABORAL

Els centres concertats de Lleida, al marge de la jornada intensiva

Sí que l’apliquen la majoria dels instituts de la demarcació || A Primària no està tan estesa i només els d’Oliana i Tuixent la practiquen dos dies a la setmana

Imatge d’arxiu de les proves a nivell de quart d’ESO en un institut de Lleida.

Imatge d’arxiu de les proves a nivell de quart d’ESO en un institut de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els centres educatius concertats o privats de Lleida encara estan al marge de la jornada intensiva, que sí que apliquen la majoria dels instituts públics de Secundària de Ponent. En concret, trenta centres d’ESO l’han implantat, mentre que cap de titularitat concertada aposta per l’horari compactat que es va implantar fa quatre cursos (2012-2013), segons reflecteix una resposta parlamentària de la consellera d’Ensenyament Clara Ponsatí del 28 de juliol. En el cas de Lleida capital, tots els instituts públics a excepció de Castell dels Templers segueixen la jornada intensiva, consistent que els alumnes acaben les classes a les 15.00 hores per poder anar a dinar a casa

−tot i que

continuen cursant trenta hores lectives setmanals

. Això va implicar el tancament de la majoria de menjadors dels instituts i va plantejar el debat sobre la conciliació laboral i familiar (vegeu el desglossament). Tanmateix, Ponsatí detalla que tots els centres que apliquen la jornada intensiva ofereixen servei de menjador als estudiants que ho necessiten.

L’institut que estigui interessat a seguir aquest horari ha de sol·licitar l’autorització a la conselleria i renovar-la cada any, sempre que la mesura tingui consens per part de la comunitat educativa i especialment per part de les famílies. També s’avaluen indicadors com els resultats acadèmics i la disminució de l’absentisme. La delegació territorial d’Ensenyament no tenia constància a finals de curs que cap centre lleidatà nou ho hagués sol·licitat de cara al curs 2017-2018.

Quant als centres de Primària, la jornada intensiva no està tan estesa i Ensenyament va impulsar un pla pilot en alguns centres. A la demarcació de Lleida, només Oliana i Tuixent treballen amb una distribució horària singular dos tardes a la setmana per aprofitar el transport escolar de Secundària.

A partir d’aquella hora, argumenta la federació, és temps per estar amb la família.

“La clau és que tots els alumnes comptin amb les mateixes oportunitats educatives i de lleure”, sentencia la Fapac.

“El canvi ha de ser global, no només en l’àmbit educatiu”La Fapac, que aglutina la majoria d’Ampes d’escoles públiques, no té un posicionament clar sobre la jornada compacta. “Ha de ser un canvi global, no només en el sector educatiu, també s’hi han d’implicar les empreses per fomentar una conciliació familiar i laboral completa”, va explicar un portaveu de la Fapac a Lleida. En aquest sentit, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya defensa la denominada jornada a temps complet, una alternativa que consisteix que els centres educatius obrin des de les vuit del matí fins a les set de la tarda, però que aquests horaris també incloguin activitats educatives no lectives i extraescolars.

tracking