SEGRE

TRANSPORT PÚBLIC FAUNA

Les mascotes pugen a l'autobús

La Paeria oficialitza el canvi de reglament que permet que viatgin en el transport públic si van en una cistella || Una protectora va iniciar una recollida de firmes per reclamar que s’autoritzés

Betty, amb el seu gos Chimi, ahir en un autobús a Lleida.

Betty, amb el seu gos Chimi, ahir en un autobús a Lleida.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Gats, gossos de petita mida i altres petits animals domèstics ja poden viatjar als autobusos municipals de Lleida, a l’entrar en vigor la modificació del reglament de transport urbà de viatgers aprovada en el ple al maig. Els animals hauran d’estar degudament identificats i anar dins d’una cistella de transport adequada a la seua mida, que haurà d’estar tancada, sempre sota la responsabilitat del portador.

Fins ara, no era possible portar animals, amb l’única excepció dels gossos pigall (vegeu el desglossament), la qual cosa havia ocasionat alguna queixa i fins i tot una recollida de firmes per internet impulsada per la protectora Progat, que va aconseguir prop de nou-centes firmes, després que una voluntària de la protectora no pogués pujar i hagués de portar diversos quilòmetres una cistella amb un gat adult. “Els animals, en una cistella de transport, els deixen pujar al tren o a un avió. Que no poguessin pujar a un autobús és penós. Ni mosseguen, ni molesten ningú. És molt diferent a portar un gos gran, que hi ha gent a qui li fa por”, va afirmar Diego Ladera, portaveu de Progat, que va agrair la sensibilitat per canviar aquest reglament.

Els animals no podran sortir durant el trajecte de la cistella, que ha de ser adequada a la seua mida

La nova normativa preveu que els animals no podran sortir de les cistelles, ni parcialment ni totalment, en tot el trajecte. L’objectiu és que no puguin embrutar ni incomodar la resta dels viatgers i, en tot cas, el viatger que porti l’animal serà el responsable dels possibles danys que pugui ocasionar tant la mascota com la cistella de transport.

Les mides màximes permeses de les cistelles de transport són de 60×40×39 cm i s’hauran de situar a sobre dels viatgers, en cas d’anar asseguts, o bé sota del seient. Si van drets, les cistelles hauran d’estar a la zona central de l’autobús, a l’espai dedicat a persones amb mobilitat reduïda o per a bicicletes. No obstant, els viatgers amb problemes de mobilitat i els que portin bicicletes tindran preferència i, si hi ha usuaris amb cistella de transport, hauran de retirar-les d’aquesta zona.

Les cistelles amb les mascotes no podran ocupar un seient propi ni podran estar en passadissos ni en espais d’entrada o sortida de l’autobús.

Els gossos pigall ja podien anar en transport públic Fins ara, el reglament municipal de viatgers només feia una excepció amb els gossos pigall, tenint en compte que les persones cegues els necessiten per guiar-se i que són molt tranquils. Tot i així, acostumen a anar lligats. També és possible viatjar amb gossos guia ensinistrats als trens de Renfe i en algunes companyies aèries.

Betty, amb el seu gos Chimi, ahir en un autobús a Lleida.

Betty, amb el seu gos Chimi, ahir en un autobús a Lleida.AMADO FORROLLA

tracking