SEGRE

SANITAT EPIDEMIOLOGIA

Divuit lleidatans tractats contra la ràbia en 4 anys per mossegades

Al ser atacats, una bona part a l’estranger, per animals com gossos, rates o muricecs || A Espanya només la pot transmetre aquest mamífer volador

El CAP de l’Eixample, on hi ha el servei d’epidemiologia.

El CAP de l’Eixample, on hi ha el servei d’epidemiologia.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Salut ha atès en quatre anys 46 consultes per mossegades d’animals, de les quals en 18 casos va haver d’aplicar als afectats tractament per la ràbia. L’any passat, van ser 7 consultes, dos per mossegades de gossos, una de muricec, una altra de llúdria, una altra de mona i una altra de poni. Dos episodis van ocórrer al Marroc i Tailàndia i, a Lleida, es va continuar la profilaxi antiràbica iniciada i en un altre cas es va començar aquí el tractament amb la immunoglobulina i la vacuna corresponent. Així mateix, hi va haver una possible mossegada d’escurçó que va obligar a gestionar l’enviament d’un sèrum antiofídic a l’hospital de la Val d’Aran.

De les onze consultes registrades el 2015 per atacs d’animals (sis de gossos, dos de rates, una de gat, una de muricec i una altra de mona), en cinc casos es van aplicar tractaments antiràbics. Quatre van ser la continuació del començat per mossegades al Marroc (tres) i Bali, i un es va iniciar als serveis sanitaris de Lleida. El 2014 es van atendre 20 consultes (10 per mossegades de gossos, 7 de rates, 2 de muricecs i de ratolí). Dos es van produir a Romania, un al Perú i un altre a Algèria. En tres casos, Salut va començar la pauta de vacunació i l’administració d’immunoglobulina i en quatre va seguir un tractament ja iniciat. I el 2013, van ser vuit les persones ateses per mossegades de gos, muricec, bufó, teixó i coatí. Dos episodis van succeir a Tailàndia i els Estats Units, i es va aplicar tractament per ràbia en tres casos. El responsable d’epidemiologia de Salut a Lleida, Pere Godoy, va afirmar que la ràbia està eradicada en els gossos autòctons, però va indicar que en països com l’Índia o el Pakistan continua sent endèmica, per la qual cosa, en cas de mossegades de gossos en aquests països, sí que hi ha risc de contreure aquesta infecció. D’aquí ve la importància de les vacunacions abans d’emprendre viatges internacionals, sobretot si es pot tenir contacte amb animals en zones rurals. Godoy va indicar també que un animal del nostre entorn la mossegada del qual pot transmetre la ràbia és el muricec.

tracking