SEGRE

UNIVERSITAT ESTUDIS

La UdL estrena el seu nou campus a Igualada amb el compromís del Govern per finançar-lo

Puigdemont anima les universitats a “no recloure’s en el seu àmbit territorial” || El rector reclama més finançament, evitar el centralisme de Barcelona i que no hi hagi centres de primera i de segona

Foto de família a la plaça de l’Ajuntament d’Igualada després de la presentació del projecte, presidida per Carles Puigdemont.

Foto de família a la plaça de l’Ajuntament d’Igualada després de la presentació del projecte, presidida per Carles Puigdemont.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Igualada va presentar ahir l’ambiciós projecte de posar en marxa un campus universitari vinculat a la Universitat de Lleida (UdL), que assumeix els estudis que ja s’impartien a la ciutat vinculats a diverses universitats i que espera arribar a passar ben aviat dels quatre-cents als mil estudiants. Arranca inicialment amb les carreres d’Infermeria i el doble grau de Nutrició i Fisioteràpia –ja vinculats a la UdL–, als quals se sumen Enginyeria Química i un màster d’Enginyeria del Cuir, que fins ara depenien de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). El curs 2018-2019 s’hi sumaran el grau d’Enginyeria de l’Organització, Logística i Gestió Industrial –que en substitueix un altre d’anàleg de la UPC que no s’imparteix ja aquest curs–, una nova carrera pionera anomenada Tècniques Computacionals i Aplicacions Digitals i un màster de Pràctiques i Simulacions Clíniques, que aprofitarà les instal·lacions de l’únic hospital simulat que hi ha a Espanya, anomenat 4D Health.

El projecte del campus també preveu un nou edifici docent i una residència d’estudiants. Segons el conveni firmat per totes les parts, la Generalitat es farà càrrec de totes aquelles partides que siguin necessàries per al desenvolupament d’aquest campus, tot i que no es va parlar de xifres.

El projecte arranca amb uns 400 estudiants, però espera créixer i arribar ben aviat al miler

L’acte d’ahir va estar presidit pel president Carles Puigdemont, que va eludir tota al·lusió a l’actualitat política i es va centrar a destacar el dinamisme del sistema universitari català, “capdavanter a Europa”, i a encoratjar col·laboracions com la iniciada per la UdL i Igualada. “Els centres universitaris fan bé a no recloure’s en la toponímia de la seua ubicació. Per què una universitat com la de Lleida o la de Vic o la de Girona ha de recloure’s en un àmbit territorial? Res li impedeix aquesta vocació que ha exhibit la UdL i que han recollit molt intel·ligentment l’ajuntament i la societat igualadina”, va declarar. L’amfitrió, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, va agrair la cooperació de la UdL, va destacar la seua llarga tradició universitària i com aquest projecte permetrà que sigui “una ciutat universitària del segle XXI”. Per la seua part, el rector de la UdL, Roberto Fernández, va aprofitar el discurs per reivindicar una aposta global pel sistema universitari català, que permeti “que no hi hagi universitats de primera i de segona” i garanteixi “l’equilibri social i territorial”, evitant el “barcinocentrisme” que, en la seua opinió, persisteix. Així mateix, va afirmar que la “universitat necessita finançament per ser el motor del país”. Sobre això, el secretari d’Universitats, Arcadi Navarro, va admetre que “en època de crisi les universitats han fet un sobreesforç que hem d’intentar corregir perquè no pot mantenir-se en el temps, per la qual cosa hem de treballar perquè hi hagi un augment significatiu del finançament universitari a Catalunya”.

Foto de família a la plaça de l’Ajuntament d’Igualada després de la presentació del projecte, presidida per Carles Puigdemont.

Foto de família a la plaça de l’Ajuntament d’Igualada després de la presentació del projecte, presidida per Carles Puigdemont.ITMAR FABREGAT

tracking