SEGRE

SANITAT ATENCIÓ HOSPITALÀRIA

Salut vol agilitzar les altes hospitalàries per alliberar els llits fins a dotze hores abans

Pretén avançar els tràmits administratius per evitar demores i que els pacients puguin anar-se’n a primera hora i durant el cap de setmana || També pretén potenciar l’hospitalització domiciliària

Façana de l’hospital Arnau de Vilanova, que és el de referència a Lleida.

Façana de l’hospital Arnau de Vilanova, que és el de referència a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La conselleria de Salut impulsa un pla per agilitzar les altes hospitalàries avançant tràmits administratius, amb l’objectiu que els llits quedin lliures fins a dotze hores abans i reduir així l’espera de pacients d’Urgències per ser ingressats. La directora de l’àrea d’Atenció Sanitària, Cristina Nadal, va indicar que ja han començat a treballar amb les gerències dels hospitals per “flexibilitzar” la gestió dels fluxos de pacients i avançar els nous ingressos. L’objectiu és evitar que, com succeeix ara, hi hagi pacients que podrien ser donats d’alta a primera hora del matí, però que pels tràmits administratius no se’n van fins després de l’hora de dinar, la qual cosa fa que l’habitació –que ha de ser adequada per al nou pacient– no estigui lliure fins a última hora de la tarda.

La intenció de la conselleria és que els hospitals preparin “prealtes”, de manera que, si està previst donar l’alta a un pacient l’endemà, s’avancin tràmits com ara la paperassa i la comunicació a la família, perquè si el metge passa visita a primera hora i no hi ha contratemps clínics l’alta pugui ser immediata.

Salut defensa que així poden reduir-se les esperes per a ingressos de pacients d’Urgències

Una cosa semblant succeeix durant els caps de setmana. El percentatge d’altes dissabte és del 6,9% i diumenge, del 4,5%, quan en feiners oscil·la del 15,7 al 19,3%. Nadal va indicar que “un pacient pot estar preparat mèdicament per marxar a casa tant un dijous com un dissabte, ja que el criteri mèdic no entén de dies de la setmana”. La mesura ja ha començat a aplicar-se en alguns hospitals, però hi ha dificultats, va admetre, perquè implica un “canvi de mentalitat i de dinàmiques de funcionament” que costa, i perquè en ocasions falta personal. Per facilitar-ho, Salut vol potenciar la capacitat de prendre decisions, per exemple, per part de metges residents.

Paral·lelament, una altra mesura per alliberar llits que vol impulsar Salut és l’hospitalització domiciliària. Ara suposa un 3,3% de les altes i Salut vol que arribi al 5 o el 10%.

L’estada mitjana dels pacients ingressats és a Lleida de 4,2 dies. A més a més, van atendre 90.524 urgències i 525.510 consultes ambulatòries a especialistes.

Els hospitals públics de Lleida processen gairebé cent altes al diaLa xarxa d’hospitals d’utilització pública disposa a la regió sanitària de Lleida de 645 llits per a l’atenció de pacients aguts, la gran majoria, 447, a l’Arnau de Vilanova. Durant l’any passat, van processar un total de 35.744 altes, gairebé un centenar al dia, encara que no totes van requerir hospitalització, ja que la xifra inclou també operacions de cirurgia major ambulatòria.

tracking