SEGRE

TRIBUNALS MENORS

Impunes vuitanta-vuit nens a Lleida l'any passat després de cometre un delicte

La justícia no pot perseguir-los perquè tenen menys de 14 anys, i a l’Estat la xifra va arribar als 9.496

Imatge d’arxiu de l’entrada de la seu judicial al Canyeret.

Imatge d’arxiu de l’entrada de la seu judicial al Canyeret.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els jutjats de Lleida van arxivar l’any passat un total de 88 causes obertes contra nens menors de 14 anys al no poder castigar-los per la seua curta edat. Aquests delictes queden impunes perquè la Justícia espanyola estableix que fins als 13 anys els menors són ininumputables, sigui quin sigui el delicte que cometin. En el cas de Ponent, van ser 88 els nens que van delinquir i no van ser jutjats, una xifra que es va elevar als 9.496 en el conjunt d’Espanya.

Sobre aquesta qüestió, la Fiscalia de Lleida assenyala a la memòria del 2017 que a la província, a diferència dels dos últims anys, les infraccions penals presumptament perpetrades pels menors irresponsables penalment han descendit de forma rellevant. El 2016, aquest descens va ser del 32% respecte a un any abans, quan 131 nens de fins a 13 anys van cometre un delicte però no van poder ser imputats. Tanmateix, malgrat aquest descens, la Fiscalia de Lleida afirma que s’han detectat diversos casos de reiteració delictiva dels quals s’ha informat els serveis territorials d’Atenció a la Infància i l’Adolescència. En cap cas hi va haver una infracció d’extrema gravetat, segons la Fiscalia. En aquest sentit, l’organisme assenyala que estima necessària “més dotació de mitjans materials” per aconseguir un funcionament efectiu de programes d’intervenció educativa, amb la creació de més equips especialitzats.

La Fiscalia de Lleida detecta reincidència en els menors de 14 anys i demana més intervenció educativa

Segons la Memòria de Fiscalia, els jutjats lleidatans van instruir 387 causes per faltes o delictes comesos per menors d’edat, una xifra lleugerament inferior a la registrada un any abans. Per tipus de delicte, els més habituals són el robatori amb violència i intimidació, amb 37 causes; el robatori amb força, amb 27 imputats, i el furt, amb 22. En l’apartat dels delictes contra les persones, 21 menors van ser investigats per lesions, dos per agressió sexual i tres per abusos. Pel que fa a la seguretat viària, una dotzena van ser imputades per conduir sense carnet i tres més, per conducció temerària. D’altra banda, dotze menors d’edat van ser investigats per delictes de violència domèstica i una per violència de gènere.

tracking