SEGRE

TRIBUNALS DRETS

Primera condemna a un banc a pagar les despeses d’una hipoteca

Un jutjat ha dictat una sentència pionera a Lleida que considera que no hi va haver negociació || S’obre la via judicial perquè altres consumidors puguin reclamar

Imatge d’arxiu dels jutjats del Canyeret.

Imatge d’arxiu dels jutjats del Canyeret.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El jutjat de primera instància 5 de Lleida ha dictat la primera sentència a Ponent que obliga un banc a assumir les despeses derivades de la firma d’una hipoteca. S’obre així la via judicial per als consumidors que vulguin reclamar a les entitats bancàries pels pagaments que han hagut d’assumir al firmar un contracte hipotecari, com són els de gestoria, notaria, inscripció al Registre de la Propietat i l’impost d’Actes Jurídics Documentats. Reclamacions que podrien prendre el relleu de les clàusules terra amb la presentació de noves demandes.

En aquest cas, el titular del jutjat de primera instància 5, Javier Cañas Ordás, admet en la seua totalitat la demanda presentada per un matrimoni, representat per l’advocat Eduard Ribes, que reclama al Banc Sabadell 7.024 euros per les despeses que els va derivar per la firma de la hipoteca el 2008.

El jutge considera que les despeses de la firma van ser “imposades” de forma “injustificada” pel banc

El jutge declara nul·la la clàusula cinquena del contracte que inclou aquestes despeses i obliga el banc a abonar les quantitats pagades pels consumidors. La seua nul·litat es basa en diversa jurisprudència, entre la qual la cèlebre sentència del Tribunal Suprem del 23 de desembre del 2015 que considerava abusiva la imputació de totes aquestes despeses al consumidor i que “en alguns casos fins i tot contravé les normes legals”. El

jutjat

lleidatà considera que no hi va haver negociació entre les parts i que les despeses van ser “imposades” de forma “injustificada” pel banc quan era l’entitat la que els havia d’assumir al ser la més beneficiada pel contracte hipotecari. Una sentència pionera perquè obliga el banc a pagar totes les despeses, inclòs l’impost d’Actes Jurídics Documentats, que suposa entre el 70% i el 80% del total de la factura.

Així mateix, el jutge també anul·la per abusiva la clàusula relativa als interessos de demora, ja que l’entitat fixa un interès del 25% quan el límit màxim és del 16,5%. Aquesta sentència admet recurs davant de l’Audiència Provincial.

Els jutjats de Lleida reben 38 demandes per les clàusules terra? El jutjat de primera instància número 6 de Lleida, especialitzat a tractar litigis relacionats amb les clàusules sòl dels préstecs hipotecaris, va rebre el juny passat 38 demandes per aquesta raó. Aquest jutjat i 53 més a tot l’Estat tramiten des del dia 1 de juny els assumptes d’aquest tipus i altres de relacionats amb venciment anticipat, interessos moratoris, despeses de formalització d’hipoteca o hipoteques multidivisa que tinguin lloc a les circumscripcions corresponents. L’allau de demandes per clàusules terra es va desfermar arran que la justícia europea les invalidés a l’estimar que eren abusives, ja que no oferien informació correcta i transparent al client que va contractar el producte. Aleshores el CGPJ va decidir crear jutjats especialitzats en aquesta temàtica.

tracking