SEGRE

EQUIPAMENTS TERCERA EDAT

Denuncien falta de personal i serveis precaris als geriàtrics de Balàfia

CCOO afirma que hi ha dies en què una infermera ha d’atendre els dos centres i que el menjar va d’un a l’altre en un carro pel carrer || La Generalitat diu que treballen en diverses millores

El carro amb el menjar.

El carro amb el menjar.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’entrada en servei del nou geriàtric públic de Balàfia s’ha fet sense el personal i els equipaments necessaris, la qual cosa també repercuteix negativament en l’altra residència pública, ja que les dos estan gestionats per Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), empresa de la Generalitat. Així ho denuncia el sindicat CCOO, la portaveu del qual en l’àrea de Sanitat, Helena Motos, va criticar a més que GSS no respon a les seues peticions. Motos va dir que la sobrecàrrega de treball i les deficiències en diversos serveis no només afecten els treballadors, sinó també l’atenció que reben els usuaris. Va posar com a exemple la cuina, centralitzada a la residència més antiga, ja que la de la nova no s’utilitza. Això obliga el personal a traslladar el menjar (esmorzar, dinar, berenar i sopar) en un carro pel carrer d’una a una altra residència, en un trajecte que té un centenar de metres de distància.

“Aquest estiu, el menjar ha anat d’un lloc a l’altre en carro a gairebé 40 graus de temperatura”, va remarcar, i va destacar que s’han donat casos en què falten racions. “Fa uns dies, els cigrons del primer plat eren immenjables i com que la cuina no funciona no es va poder donar cap altre plat. Llavors, van dir que complementarien el berenar amb un biquini, però al centre de dia només van portar 40 racions quan hi ha 60 ancians, la qual cosa va provocar la queixa de moltes famílies”, va detallar.

El sindicat diu que la ràtio d’usuaris per cada cuidador supera de llarg el que fixa la normativa

Sobre el personal, Motos va indicar que el centre de dia, ubicat a la residència nova i amb 60 usuaris, només té tres cuidadors cada torn, quan la normativa fixa que n’hi ha d’haver un per cada deu ancians. Un altre inconvenient és que el centre de dia està repartit entre dos sales unides per un passadís en forma d’o. “Com que aquest edifici no estava pensat per a un geriàtric [va ser projectat com a residència de discapacitats físics] el passadís on passegen els usuaris que poden fer-ho no té finestres”, va subratllar. Segons CCOO, la manca de personal també afecta els usuaris ingressats tant en una residència com en l’altra. “A l’antiga només hi ha una infermera per torn que ha d’assumir el control de 93 ancians, i aquest estiu durant els caps de setmana una sola infermera ha hagut d’assumir les dos residències” [a la segona hi ha 60 ingressats], va assenyalar Motos. Va afegir que el nombre d’auxiliars per planta és insuficient –moltes vegades són dos per a 31 ancians– i que els treballadors que s’han incorporat arran de l’obertura de la nova ho fan “sense rebre formació prèvia i sense que el personal existent els pugui ensenyar res”. Va criticar que, en canvi, GSS sí que ha creat una plaça de direcció per a cada residència, “quan la direcció podria estar unificada”. “Falta personal i el que hi ha cobra sous molt baixos, mentre que la direcció cobra molt per sobre del conveni. Vam demanar que hi hagués una sola directora per contractar més treballadors i han fet just el contrari”, va sentenciar.

Per la seua part, una portaveu de GSS va afirmar que la setmana passada van enviar un escrit de resposta a CCOO, va assenyalar que es va oferir a tots els professionals la possibilitat d’elegir torn i residència i va admetre que malgrat la incorporació de nous treballadors encara hi ha dificultats per cobrir baixes i jornades parcials. També va agrair “l’esforç dels professionals” i va afegir que ara ja treballen amb el comitè per implantar millores laborals.

El carro amb el menjar.

El carro amb el menjar.SEGRE

tracking