SEGRE

UNIVERSITAT LLIÇÓ INAUGURAL

Al·legat contra l'Estat en l'obertura de curs de la UdL per no acollir refugiats

El catedràtic Javier de Lucas denuncia que “ha impedit que es compleixi el ridícul objectiu d’acollir-ne 17.000” || Afirma que “la UE no garanteix els drets humans amb la seua política d’asil”

Javier de Lucas, durant la conferència inaugural del curs 2017-2018 a la UdL.

Javier de Lucas, durant la conferència inaugural del curs 2017-2018 a la UdL.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“La posició del Govern espanyol ha impedit que es compleixi el ridícul objectiu d’acollir disset mil refugiats. S’ha oposat intencionadament a les iniciatives de comunitats autònomes, ajuntaments i societat civil, que havien ofert tots els mitjans i alternatives per complir-lo.” Javier de Lucas, catedràtic de Filosofia del Dret i Filosofia Política de la Universitat de València, es va mostrar ahir així de contundent en la lliçó inaugural del curs a la Universitat de Lleida (UdL), titulada Per què Europa no dóna resposta als refugiats, així com en declaracions fetes als mitjans.

Va responsabilitzar personalment de la situació la vicepresidenta de l’Executiu, com a coordinadora de la comissió governamental encarregada d’aquesta qüestió. “Soraya Sáenz de Santamaría n’és la responsable i, al seu costat, Rajoy”, va subratllar, i va criticar l’exministre d’Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, indicant que va ser més reticent a acollir els refugiats que la que llavors era ministra d’Interior britànica, Theresa May, ja que s’hi va mostrar en contra al·ludint a un possible “efecte crida”.

Opina que “la universitat no ha de substituir els parlaments a l’hora d’abordar reptes del país”

De Lucas va criticar també durament la resta dels països de l’Europa comunitària. “Els governs de la UE no han volgut estar a l’altura. La seua política de refugiats consisteix a dificultar la via segura per deixar-los ser-ho”, va indicar, i va remarcar que “incompleix principis bàsics de l’Estat de Dret, arribant a l’aberració jurídica de crear un estat d’excepció permanent” en la gestió dels fluxos migratoris i de les polítiques d’asil.

Va destacar, a més, que “els centres d’acolliment de demandants d’asil s’han transformat en centres de detenció”. No obstant, va recalcar que “la societat civil sí que està donant respostes i espero que això obligui, més aviat que no pas tard, a un canvi d’aquestes polítiques indignes”.

tracking