SEGRE

TRIBUNALS BALANÇ

El jutjat especialista en clàusules terra de Lleida rep 154 demandes

El Tribunal de Justícia de la UE va sentenciar que els consumidors havien de recuperar els diners pagats per aquest concepte || Des que es va crear l’1 de juny

Imatge dels jutjats de Lleida.

Imatge dels jutjats de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El jutjat de primera instància número 6 de Lleida, especialitzat a tractar litigis relacionats amb les clàusules terra dels préstecs hipotecaris, ha rebut 154 demandes per aquesta raó que s’han presentat entre l’1 de juny i el 8 de setembre, segons les dades que va donar a conèixer ahir el Consell General del Poder Judicial. Aquest jutjat i 53 més en tot l’Estat tramiten des de principis de juny els assumptes d’aquest tipus i altres relacionats amb venciment anticipat, interessos moratoris, despeses de formalització d’hipoteca o hipoteques multidivisa. L’allau de demandes per clàusules sòl es va desencadenar arran que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) les invalidés el 21 desembre de l’any passat a l’estimar que eren abusives, ja que no oferien informació correcta i transparent al client que va contractar el producte. Llavors el CGPJ va decidir crear jutjats especialitzats en aquesta temàtica. El passat 1 de juny es va posar en marxa el pla d’urgència aprovat pel Poder Judicial.

El pla consisteix en l’especialització de Jutjats de Primera Instància (un per província) que des d’aleshores coneixen de manera exclusiva els litigis. Tanmateix, els jutjats de Lleida ja havien registrat mig centenar de demandes que estaven paralitzades pels magistrats a l’espera del TJUE. L’endemà mateix que s’emetés la decisió, el 22 de desembre, dos jutges lleidatans, un d’ells el titular Primera Instància número 6 i ara especialitzat, ja van dictar les corresponents sentències en les quals van obligar els bancs a tornar la totalitat de les clàusules terra.

La majoria d’entitats ha optat per negociar amb els clients per evitar arribar a la via judicial

Les 154 demandes presentades a Lleida suposen només el 3% de les presentades a Catalunya, amb un total de 5.775. Barcelona lidera el rànquing amb 4.644 seguida per Tarragona amb 571 i Girona amb 406. A nivell d’Espanya, ja se n’han presentat més de 57.000.

D’altra banda, la majoria d’entitats ha optat per negociar acords amb els clients per evitar arribar a judici. Els pactes poden passar per rebaixar l’interès (menys quota), un reembors de diners o passar la hipoteca de variable a fixa.

Primera condemna a un banc a pagar les despeses d’una hipotecaEl jutjat de primera instància número 5 de Lleida ha dictat la primera sentència a Ponent que obliga un banc a assumir les despeses derivades de la firma d’una hipoteca, tal com va avançar SEGRE. S’obre d’aquesta manera la via judicial per als consumidors que vulguin reclamar a les entitats bancàries pels pagaments que han hagut d’assumir al firmar un contracte hipotecari, com són els de gestoria, notaria, inscripció al Registre de la Propietat i l’impost d’Actes Jurídics Documentats. Són reclamacions que podrien agafar el relleu de les clàusules terra amb noves demandes. El jutge considera que les despeses de la firma van ser “imposades”.

tracking