SEGRE

SUCCESSOS INVESTIGACIÓ

Detingut a Pardinyes acusat de propagar l’ideari jihadista a través de Facebook

Un home d’origen pakistanès adoctrinat suposadament per tres germans arrestats el juliol del 2016 al mateix pis || Tenia una alta mobilitat i la Guàrdia Civil temia una possible sortida del país

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Catorze mesos i mig després, la Guàrdia Civil va tornar a irrompre a primera hora del matí d’ahir al número 17 del carrer Pere de Cavasèquia, al barri de Pardinyes de Lleida, per detenir un ciutadà de 25 anys d’origen pakistanès, A.K., acusat d’autoadoctrinament i difusió de l’ideari jihadista a través de Facebook. Es tracta d’un jove que formava part suposadament del grup de tres germans Ahmed (Azfaal, Kamran i Irfan, de 26, 30 i 32 anys) que van ser arrestats l’1 de juliol de l’any passat en el marc de l’operació Farina I, i que actualment estan empresonats per mandat del magistrat Santiago Pedraz, titular del jutjat Central d’Instrucció número 1 de l’Audiència Nacional.

Aquest magistrat ha decretat ara aquesta nova detenció en una investigació duta a terme per agents del Servei Informació de la Guàrdia Civil a Lleida. Aquesta és la primera detenció jihadista a Catalunya després dels atemptats del 17 d’agost passat. L’arrestat, originari de la mateixa zona que els tres germans, disposava d’abundant material de caràcter jihadista centrat en la justificació i la crida explícita a la jihad armada, la inducció al martiri i lloances a grups terroristes i als seus líders, així com abundant material propagandístic distribuït per les productores mediàtiques d’aquests grups terroristes.

Va difondre crides explícites a la jihad armada i lloances a grups terroristes

Primera detenció jihadista a Catalunya després dels atemptats del passat 17 d’agost

Fonts properes al cas asseguren que el seu mòbil emmagatzemava més de 8.000 imatges d’aquesta tipologia en les quals, per exemple, s’elogiaven els atemptats de l’11-S. L’anàlisi del material requisat als germans ha sigut clau per descobrir la seua radicalització.

La Guàrdia Civil va practicar ahir la detenció arran del temor que pogués tornar ben aviat al Pakistan. A més, tenia molta mobilitat dins del territori estatal, cosa que dificultava el seu seguiment. Havia estat localitzat, a banda de a Lleida, a Logronyo, Castelló i la costa valenciana, segons van informar les mateixes fonts.

L’entrada a l’habitatge de l’agents del Grup d’Intervenció Ràpida (GAR) de la Guàrdia Civil va despertar Ramon i la seua parella, que resideixen al pis del costat. Es va produir a les 6.30 hores.

“Després d’escoltar els cops, he mirat per la finestra i he vist la Guàrdia Civil, per la qual cosa he deduït que es tractava d’una nova operació”, va explicar Ramon, que va afegir que “és un pis pel qual passa molta gent, la majoria són temporers”. Dos dels inquilins de l’habitatge van ser traslladats a la comandància per ser indocumentats i van quedar lliures poc després. El registre es va allargar fins a les 15.00 hores, en un ampli dispositiu amb una trentena d’efectius. La Guàrdia Civil, que va desplaçar una dotzena de vehicles, va tallar al trànsit el carrer Baró de Maials i el passatge Sant Jeroni.

Després de la seua detenció va ser sotmès a una revisió a l’Arnau de Vilanova i a la tarda va ser traslladat a Madrid. Avui declararà en seu policial i s’estima que demà o divendres passi a disposició del jutge.

Radicalitzat, retret i amb un gran consum de material terroristaEls investigadors, després de fer-li nombrosos seguiments, van constatar que el nivell de radicalització de l’arrestat anava cada dia a més. Mostrava un “important retraïment social” i havia descuidat les seues obligacions laborals per dedicar-se gairebé exclusivament a la pràctica rigorista dels preceptes religiosos i al consum de material radical. Els investigadors creuen que la convivència amb els germans va facilitar la seua radicalització.

Moment en què els agents van treure el detingut de l’habitatge.

Moment en què els agents van treure el detingut de l’habitatge.LLEONARD DELSHAMS

Moment en què els agents van treure el detingut de l’habitatge.

Moment en què els agents van treure el detingut de l’habitatge.LLEONARD DELSHAMS

Moment en què els agents van treure el detingut de l’habitatge.

Moment en què els agents van treure el detingut de l’habitatge.LLEONARD DELSHAMS

tracking