SEGRE

SERVEIS INCIDÈNCIES

El Govern planteja multar Endesa amb 2,8 milions per les apagades del març a Lleida

Li imputa dos faltes molt greus pel tall de llum i el retard a recuperar el servei || En paral·lel encara investiga els microtalls a diverses comarques de Lleida, pels quals obriran nous expedients

La casa de colònies de Montoliu de Segarra, sense llum.

La casa de colònies de Montoliu de Segarra, sense llum.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La conselleria d’Empresa i Ocupació ha finalitzat l’expedient informatiu a Endesa per les apagades del 24 al 27 de març a Lleida i ha conclòs que els talls de subministrament són culpa de la companyia, la qual acusa de cometre dos faltes molt greus segons la legislació i planteja imposar-li una multa de 2,8 milions d’euros. D’aquest import total, dos milions són per la interrupció del subministrament elèctric, ja que la Generalitat considera que no es presentaven “condicions d’excepcionalitat” que haguessin justificat els talls, segons el director dels serveis territorials de la conselleria a Lleida, Ramon Alturo. Els altres 800.000 euros són per incomplir els terminis per a la reposició del servei.

Fonts del departament que dirigeix Santi Vila van confirmar que es tracta d’una de les propostes de sanció més importants dels últims 2 anys a Catalunya després de la de 6 milions d’euros per l’apagada de finals del 2001 (que va deixar sense llum un milió d’usuaris a Catalunya, uns 40.000 a Lleida), dels quals es van acabar pagant 2,2, i després de les dos sancions de 10 milions cada una imposades a Red Eléctrica i a Endesa per la macroapagada de Barcelona el 2007. En el cas dels incidents del març passat a Lleida, que es van produir després d’una nevada que no es considera excepcional, l’apagada va afectar 72 municipis i 42.611 usuaris. La conselleria detalla a l’expedient (ja sancionador) que no es van presentar causes de força major, com sí que va ocórrer per exemple a Girona el 2010, quan les apagades després d’una forta nevada van acabar en una sanció a l’elèctrica de 120.000 euros. En 10 dels municipis lleidatans afectats al març es va excedir el temps màxim permès per a la reposició del servei segons el que preveu la llei de qualitat del subministrament elèctric i es va fer en el cas d’un 90% dels usuaris, la qual cosa comporta la segona part de la proposta de multa.

Segons la conselleria, els dos primers dies d’incidents (24 i 25 de març) es van produir 137 incidents a la xarxa de mitjana tensió i 159 a la xarxa de baixa tensió a Lleida, que van arribar a deixar sense subministrament un màxim de 17.000 usuaris fins al dia 26. En total, van caure a terra 8 suports i 5,5 quilòmetres de línies. L’expedient detalla que Endesa té 15 dies hàbils per presentar al·legacions i tindrà descomptes per pagament immediat (20%) i si admet la responsabilitat (20% més).

Per la seua part, fonts d’Endesa van confirmar que han rebut l’informe d’Empresa i van dir que estudien el seu contingut.

tracking