SEGRE

TRIBUNALS CONDEMNES

Es disparen els delictes comesos per lleidatans majors de 70 anys

Els més freqüents són contra la seguretat en el trànsit, furts i lesions || Augmenten els nens de 14 anys amb sentència ferma, només quinze el 2016

Vista general de la seu dels jutjats de Lleida al Canyeret.

Vista general de la seu dels jutjats de Lleida al Canyeret.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els delictes comesos per lleidatans majors de 70 anys s’han disparat l’últim any. El 2016, els tribunals de Ponent van dictar un total de vint-i-cinc sentències fermes contra persones d’aquesta franja d’edat, la qual cosa suposa que aquesta xifra s’ha doblat, ja que el 2015 van ser onze. Així es desprèn de l’última estadística de l’INE sobre el Registre Central de Penats, que inclou informació sobre les sentències fermes dictades pels tribunals i jutjats de l’àmbit penal. Els delictes més freqüents entre els adults van ser els relacionats amb la seguretat viària (23,8% del total) i els de furts i lesions (tots dos del 15,1%).

En total, l’any passat van ser condemnats 2.500 adults a les comarques lleidatanes, la qual cosa significa que s’ha registrat un augment del 8,5% respecte a les xifres comptabilitzades el 2015. Prop de quatre de cada deu tenen entre 18 i 40 anys, mentre que el 12,7% se situa en una franja d’edat que va des dels 40 fins més enllà dels 70.

En el cas dels menors, les més freqüents són la llibertat vigilada i els treballs comunitaris

Es van imposar 6.794 penes en sentències fermes. El 21% d’aquestes va suposar presó i en uns altres 1.800 casos es va imposar multa. Altres càstigs imposats amb més freqüència van ser la inhabilitació especial per a l’ocupació, la prohibició de conduir, de comunicar-se o atansar-se a la víctima, l’obligació de fer treballs comunitaris i la pr

o

hibició de la tinença d’armes. Només vuit d’aquestes penes van suposar l’expulsió del territori espanyol.

Per la seua banda, a Lleida, també han augmentat els menors de 14 anys condemnats per haver comès algun tipus de delicte o infracció penal. Només el 2016, van ser sentenciats de manera ferma vint-i-cinc menors de 14 anys, edat a partir de la qual ja poden ser imputats per la Justícia. Una xifra que no ha deixat d’augmentar en els últims anys i que preocupa la Fiscalia (com ja va publicar SEGRE) davant de l’elevat grau de reincidència registrat. En total, cent vint-i-sis menors van ser condemnats l’any passat, dels quals gairebé quatre de cada deu havien comès més d’un delicte.

Entre les mesures imposades pels jutges en aquests casos, és més freqüent la imposició de la llibertat vigilada o els treballs comunitaris. Només en nou casos el tribunal va dictar l’ingrés en un centre de menors en règim tancat.

tracking