SEGRE

UNIVERSITAT INVESTIGACIÓ

La UdL presenta el seu primer robot capaç de moure's de forma autònoma per un edifici

A partir d’un mapa, calcula la trajectòria per arribar a una destinació i es desplaça pel seu compte || La Nit dels Investigadors acull xarrades i tallers de divulgació científica i reuneix vora dos mil persones

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La UdL va presentar ahir a la Nit dels Investigadors la nova versió del robot que desenvolupa el laboratori de Robòtica de l’Escola Politècnica, que porta el nom d’APR-02, el primer capaç de moure’s de forma autònoma per dins d’un edifici. Per fer-ho possible, han estat necessàries diverses millores, com augmentar-ne la capacitat de processament amb un ordinador complet en lloc d’una tablet; instal·lar-li un sistema de suspensió que redueix vibracions; millores en els circuits electrònics; i servomotors digitals més precisos. A més, els investigadors han desenvolupat algoritmes d’intel·ligència artificial que permeten que el robot localitzi la seua posició en un mapa i sigui capaç de definir una trajectòria fins a una destinació i desplaçar-se pel seu compte dins d’un edifici, va explicar Eduard Clotet, un dels investigadors.

Està enfocat per a usos industrials i sistemes de vigilància, per exemple, a diferència del model anterior pensat com a assistent personal per a gent gran, i tenen en marxa un projecte perquè pugui detectar fuites de gas. A més, treballen en la següent versió, que podrà sortir a l’exterior.

La directora del centre d’investigació Inspires, Lluïsa Cabeza, va indicar que esperaven que unes dos mil persones passessin pels tallers i conferències pensats perquè “els ciutadans vegin que la investigació els serveix per al seu dia a dia”.

Programació, drons, seguretat a la xarxa i impressió en 3D La segona edició de la Nit dels Investigadors organitzada pels centres Inspires i Indest de la UdL va oferir tallers i xarrades sobre diferents àmbits d’investigació vinculats tant a la tecnologia com a les ciències socials. Així, els assistents van poder aprendre més sobre la impressió en 3D, els drons, la programació, la seguretat a internet, l’autentificació d’un quadre de Goya, construcció sostenible, la resolució de conflictes o com aprendre a llegir la factura de la llum, entre altres.

Un del tallers que va acollir ahir la UdL.

Un del tallers que va acollir ahir la UdL.MAGDALENA ALTISENT

Un del tallers que va acollir ahir la UdL.

Un del tallers que va acollir ahir la UdL.MAGDALENA ALTISENT

tracking