SEGRE

AGRICULTURA SANT MIQUEL-EUROFRUIT

La Fira emergeix entre la política

La ministra Tejerina presideix la inauguració, a la qual no assistiran Reñé ni edils sobiranistes, i Simó i Farré mediten si hi aniran || També hi haurà una protesta de tractors al matí

Maquinària exposada ahir a la Fira de Sant Miquel, que s’inaugura avui.

Maquinària exposada ahir a la Fira de Sant Miquel, que s’inaugura avui.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’edició número seixanta-tres de la Fira de Sant Miquel i la trenta-dosena d’Eurofruit obren avui amb 315 expositors, deu menys que l’any passat perquè els tractors hi acudeixen cada dos anys, 64.000 metres quadrats de superfície i una seixantena de jornades tècniques, demostracions de drons, reunions professionals i la recuperació de la presència del sector de l’oli. El certamen arranca a només quatre dies del referèndum previst per a l’1-O, per la qual cosa no s’escapa de les repercussions de l’actual context polític.

Està confirmat que la ministra d’Agricultura, Isabel García Tejerina, presidirà la inauguració a les sis de la tarda, un acte que comptarà també amb la presència de la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret. En canvi, no hi assistirà el president de la Diputació, Joan Reñé, encara que sí que hi anirà algun representant de la corporació provincial. El president de la Cambra de Comerç, Joan Simó, va afirmar que ahir era fora de Lleida i avui mateix decidirà si hi assisteix o no, i el delegat de la Generalitat, Ramon Farré, va indicar que no sap si podrà anar-hi per motius “estrictament personals”, ja que depèn de si pot efectuar o no una gestió particular, atès que la inauguració estava prevista al matí i ahir es va retardar fins a la tarda. Els grups municipals del PDeCAT i ERC van reafirmar que no seran presents als actes oficials de la Fira, tal com van anunciar amb la Crida i el Comú, al creure que el moment actual requereix parar qualsevol activitat institucional. El govern socialista va replicar que “a diferència del que assegura ERC, els actes oficials s’estan desenvolupant amb normalitat i estan assistint-hi els regidors del PSC, Ciutadans, PP i part dels de CiU”.

A més de la plantada de polítics independentistes, la Fira viurà avui també una tractorada de protesta per “la falta de mesures eficaces” per afrontar la situació del sector de la fruita dolça convocada per UP. El sindicat agrari preveu la mobilització per a les onze del matí (inicialment, estava prevista llavors la inauguració per part de la ministra), però afirma que tenen previst mantenir la concentració a la fira per reactivar-la durant la inauguració.

Congrés europeu sobre producció de plantes

El parc de Gardeny va acollir ahir la primera jornada del Congrés Europeu de la Producció Vegetal (PIC Meeting), organitzat per l’Associació de Fabricants i Exportadors de Maquinària Agrícola de Catalunya (Femac), que avui es traslladarà a la Fira. Reuneix participants de França, la Xina, Polònia i els Països Baixos, i entre els ponents destaca Lise Lykke Steffensen, responsable del centre NordGen, encarregat de la gestió de Svalbard Global Seed Vault, un magatzem de llavors que guarda 933.000 mostres per assegurar la conservació de cultius i la seguretat alimentària mundial. En el congrés, es va debatre també sobre la denominada agricultura variable, que utilitza sensors a terra o a l’arbre que proporcionen informació i determinen la quantitat d’aigua i fertilitzants que es necessiten a cada moment.

Maquinària exposada ahir a la Fira de Sant Miquel, que s’inaugura avui.

Maquinària exposada ahir a la Fira de Sant Miquel, que s’inaugura avui.ÒSCAR MIRÓN

tracking