SEGRE

CIÈNCIA INVESTIGACIÓ

El centre biomèdic experimental ja atreu cirurgians de tot Espanya

El Creba de Torrelameu acull aquest mes cinc cursos per a professionals || Ben aviat incorporarà més grups d’investigació després d’una convocatòria de beques

En el primer curs de cirurgia laparoscòpica urològica al Creba.

En el primer curs de cirurgia laparoscòpica urològica al Creba.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Centre de Recerca Experimental Biomèdica Aplicada (Creba) de Torrelameu, especialitzat en experimentació i formació amb porcs, ja funciona a ple rendiment quant a cursos per a cirurgians i altres professionals sanitaris. Aquest mes d’octubre, per exemple, se’n duran a terme cinc i ahir es va celebrar el primer en l’àmbit de la cirurgia laparoscòpica urològica, en la qual van participar vuit uròlegs residents i adjunts de tot Espanya. “Per a cursos d’aquesta especialitat, abans acudíem a Càceres. És un privilegi comptar amb aquestes instal·lacions al costat de casa. Els alumnes aprenen amb la tecnologia més puntera. Avui han practicat sutures i nefrectomies parcials (extracció parcialdel ronyó), és bàsic per agafar rodatge”, va explicar David Garcia, un dels docents del curs al costat de Jaume Pelegrí, Sebastián Vélez Guayasamin i Jesús Guajardo, tots metges de l’Arnau de Vilanova. En les properes setmanes s’impartiran cursos de cirurgia toràcica mínimament invasiva, cirurgia vascular o cirurgia bariàtrica experimental, entre d’altres. Prop de 250 professionals sanitaris ja han participat en els cursos efectuats fins ara.

Un dels objectius del Creba, que va finançar la Diputació i es va posar en marxa l’any passat, és potenciar la investigació i la formació. Jorge Olsina, el seu director i cap de Cirurgia de l’Arnau de Vilanova, va indicar que actualment hi ha almenys sis grups científics, entre els quals un de centrat en l’estudi de noves tècniques per a la cicatrització de ferides quirúrgiques en la paret abdominal i un altre de pneumologia sobre l’apnea del son.

Està previst que l’IRBLleida publiqui de forma immediata una convocatòria de beques per a investigacions experimentals, la qual cosa podria atreure més projectes científics. També organitza activitats amb col·legis i instituts per divulgar la seua activitat.

En el primer curs de cirurgia laparoscòpica urològica al Creba.

En el primer curs de cirurgia laparoscòpica urològica al Creba.ÒSCAR MIRÓN

tracking