SEGRE

HABITATGE CONVIVÈNCIA

El calvari de viure amb okupes

Propietaris i inquilins que comparteixen escala amb ells denuncien amenaces, inseguretat i destrosses || Aquesta situació afecta desenes de pisos a la Mariola

Al número 60 d’Hostal de la Bordeta hi ha diversos okupes.

Al número 60 d’Hostal de la Bordeta hi ha diversos okupes.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“És una impotència total. L’estratègia dels okupes és intimidar. La policia ja passa de venir. Què podem fer? Es creuen els amos de l’edifici, sense pagar res i sense cap mena de convivència. Tothom té dret a un sostre, però no es pot viure en aquestes condicions. Jo vaig haver de marxar de la casa on em vaig criar a la Mariola, vaig acabar comprant-me un pis a la Bordeta perquè la convivència era insuportable”, explica una veïna, que voldria vendre el seu pis d’uns blocs socials de la Mariola, que manté en perfectes condicions i molt cuidat. De fet, per evitar que el seu pis també sigui okupat, hi deixa viure una coneguda seua, que li paga les despeses dels serveis bàsics. “Una vegada es van ficar amb mi i amb el meu fill i els vaig dir que no tenia temps per perdre amb aquestes tonteries, que treballava dia i nit. Des d’aleshores, no m’han tornat a dir res”, relata la inquilina. Una altra propietària que viu en aquest immoble des de fa més de quaranta anys recorda amb nostàlgia que la seua escala era la més cuidada dels blocs.

“Els meus pares són molt grans i, quan els he demanat [als okupes d’altres pisos] que abaixin la música, en fan cas omís i riuen. És una pena. Els seus animals es pixen a l’escala, hi ha rates i paneroles. No sé quina seria la solució, però no podem seguir així”, matisa. Al seu bloc hi ha quatre pisos per planta i, a excepció de sis, la resta estan okupats.

Entre els blocs Grup Mariola (Ramiro Ledesma), Gaspar de Portolà i Joan Carles, hi ha desenes de pisos okupats i altres de tapiats amb portes metàl·liques antiokupació, la majoria d’entitats bancàries. El problema també afecta altres barris. Entitats socials demanen a les administracions la seua actuació per solucionar la problemàtica.

Un problema que persisteix i amb la crisi s’accentua

L’okupació il·legal d’habitatges no és un fenomen nou, però amb la crisi es va accentuar i es va convertir en una pràctica a la qual van recórrer famílies després de ser desnonades del seu habitatge. Molts pisos okupats o buits són propietat d’entitats financeres, amb les quals les administracions negocien perquè els cedeixin per destinar- los a lloguer social. Els propietaris particulars també són víctimes d’aquest problema i clamen més seguretat jurídica. Per fer fora els inquilins il·legals, han d’iniciar un procediment judicial que pot durar anys i costar molts diners.

La Bordeta alerta de més “puntades a la porta” en pisos La Bordeta és un altre dels barris on persisteix el problema de l’okupació d’habitatges. La presidenta de l’associació de veïns, Mari Carmen Guerrero, va alertar que la setmana passada van clavar una “puntada de peu a la porta” a un altre pis del carrer Hostal de la Bordeta número 60, on la majoria dels pisos estan okupats, assegura. “És intolerable. Una parella jove no va aguantar més i va deixar el pis de lloguer de l’edifici fa pocs dies. Hi ha altres veïns que viuen amb por perquè els  amenacen”, explica. L’entitat veïnal no descarta portar a terme més accions per fer fora els okupes conflictius del barri i va fer l’enèsima crida a la Paeria i Generalitat perquè “intervinguin en l’assumpte” una vegada per sempre.

tracking