SEGRE

TERRORISME INVESTIGACIÓ

Perfil de ‘llop solitari’ en el jove detingut a Pardinyes per jihadisme

Empresonat per autoadoctrinament, havia intentat treure’s el carnet de camió || Són capaços d’atemptar de forma autònoma i sense suport de cap organització

Imatge d’arxiu de la detenció del sospitós a Pardinyes.

Imatge d’arxiu de la detenció del sospitós a Pardinyes.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El jove pakistanès de 25 anys A.Z., que va ser detingut el passat 19 de setembre a Lleida acusat d’autoadoctrinament i difusió l’ideari jihadista per Facebook, tenia un perfil de llop solitari, segons han informat a aquest diari fonts properes a la investigació. És a dir, era una persona capaç d’atemptar de forma autònoma i sense suport de cap organització.

Els investigadors es basen en diferents indicis, com la seua extrema radicalització en mesos i conductes com el fet de voler treure’s el carnet de camió, seguint l’exemple de terroristes que l’han utilitzat per protagonitzar diverses matances. També se li va confiscar un llibre de caràcter fonamentalista religiós en el qual havia assenyalat un capítol en què parla del judici final en la mort i del viatge al paradís.

A.Z. disposava d’abundant material de caràcter jihadista centrat en la justificació i la crida explícita a la jihad armada, la inducció al martiri, lloances a grups terroristes i els seus líders així com abundant material propagandístic distribuït per les productores mediàtiques d’aquests grups terroristes. Així, per exemple, el seu mòbil emmagatzemava més de 8.000 imatges d’aquesta tipologia en les quals, per exemple, s’elogiaven els atemptats de l’11-S. La investigació ha estat portada a terme per agents del Servei Informació de la Guàrdia Civil a Lleida, que ja el mes de juliol de l’any passat van detenir, en la primera part de l’operació Farina, els tres germans Ahmed (Azfaal, Kamran i Irfan, de 26, 30 i 32 anys), també pakistanesos i que vivien al mateix habitatge del carrer Pere de Cavasèquia. Els investigadors temien que A.K. podria tornar ben aviat al Pakistan (havia tornat al maig) o que en perdessin la pista al tenir molta mobilitat, la qual cosa en dificultava el seguiment.

Havia estat localitzat, a banda de Lleida, a Logronyo, Castelló i la costa valenciana, segons van informar les mateixes fonts. Així mateix, en les últimes setmanes va optar per mantenir un perfil baix a les xarxes socials, va mostrar un important retraïment social, i havia descuidat les obligacions laborals.

El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz va decretar presó provisional i sense fiança per al sospitós.

tracking