SEGRE

ENSENYAMENT EDUCACIÓ INCLUSIVA

Alumnes amb necessitats especials, escolaritzats en centres ordinaris

El Govern aprova el decret per garantir la igualtat d’oportunitats dels estudiants amb un pressupost de 142 milions || Afecta un cinc per cent de l’alumnat

Imatge d'arxiu d'alumnes realitzant les proves de competències bàsiques de primària.

El Govern aprova els nous termes per a l'avaluació dels alumnes de primàriaSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern de la Generalitat va aprovar ahir finalment, després de més de dos anys de debat, el decret per garantir que tots els centres educatius de Catalunya siguin inclusius, és a dir, que tots els alumnes puguin ser escolaritzats en escoles i instituts ordinaris, també els que requereixen necessitats educatives especials.

Es calcula que al voltant de 25.000 estudiants catalans les necessiten i el decret preveu que, “de forma excepcional, les famílies puguin sol·licitar l’escolarització dels seus fills en un centre d’educació especial per a alumnes amb discapacitat greu o severa” si així ho prefereixen.

Les famílies podran sol·licitar que els seus fills siguin escolaritzats en centres d’educació especial

La nova norma catalana estableix tres tipus de mesures per garantir l’equitat i la igualtat d’oportunitats en el sistema educatiu: les universals, dirigides a tots els alumnes i que inclouen l’orientació o la personalització dels aprenentatges i que executaran els docents dels centres educatius; les addicionals, dirigides a alumnes en situació de vulnerabilitat (el 15% de l’alumnat) i inclouen, per exemple, les aules d’acollida; i, finalment, les mesures intensives, per les quals preveu una inversió de 141, 59 milions d’euros en els pròxims quatre cursos acadèmics.

Aquest tipus d’actuacions van dirigides als alumnes amb necessitats educatives especials (el 5% de l’alumnat) i les impartiran professionals d’educació especial, orientadors o especialistes en audició i llenguatge. De fet, el gruix del pressupost es destinarà a la contractació de més personal docent.

Mesures addicionals

Pel que fa a les mesures universals i addicionals, les escoles i instituts recorreran als recursos i professionals dels quals ja disposen, van puntualitzar ahir fonts de la conselleria d’Ensenyament.

També van matisar que a dia d’avui no compten amb dades territorialitzades sobre la forma en què es distribuiran els gairebé 142 milions. L’objectiu és dissenyar itineraris personalitzats per a cada estudiant i facilitar que les famílies coneguin els recursos de què disposa i on. El decret aborda l’escolarització obligatòria així com els estudis postobligatoris.

Proves de nivell de quart d’ESO al febrer i amb comprensió lectora Les proves de competències bàsiques dels alumnes de quart d’ESO dels centres educatius públics i privats se celebraran els pròxims 6 i 7 de febrer, segons va publicar ahir el DOGC. Els exàmens avaluaran cinc matèries: llengües catalana, castellana i estrangera, matemàtiques i cientificotecnologia. Els alumnes d’Aran també realitzen una prova en aranès. A diferència de la convocatòria de l’any passat, Ensenyament ha incorporat exercicis sobre comprensió lectora perquè els alumnes demostrin la seua capacitat de relacionar i contrastar lectures. Les proves es faran en els mateixos centres.

tracking