SEGRE

SANITAT PLANIFICACIÓ

L'Arnau i el Santa Maria preveuen unificar els seus serveis d'Oftalmologia i Urologia

Per optimitzar recursos i millorar l’atenció dins del procés d’implantació d’una gestió conjunta || CCOO tem que aquesta aliança sigui un “consorci encobert” i precaritzi condicions laborals

L’antic CAP Santa Maria està tancat des que es va posar en marxa el d’Onze de Setembre.

L’antic CAP Santa Maria està tancat des que es va posar en marxa el d’Onze de Setembre.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els hospitals públics Arnau de Vilanova i Santa Maria, situats a escassos metres de distància, preveuen unificar els seus respectius serveis d’Oftalmologia i Urologia. Aquest pla s’emmarca en l’estratègia impulsada des de fa anys pel departament de Salut a fi d’incrementar la cooperació entre els dos centres i aconseguir que funcionin com un únic hospital, encara que no existeixi una forma jurídica que els aglutini (l’Arnau està integrat a l’Institut Català de la Salut i, el Santa Maria, a Gestió de Serveis Sanitaris, tots dos ens públics dependents de la conselleria de Salut).

El calendari, les condicions i els termes de la integració de les àrees d’Oftalmologia i Urologia en un únic equip territorial encara no han estat definits, però treballadors dels dos centres apunten que gran part de l’activitat dels serveis de la primera especialitat estaran ubicats a l’antic CAP Santa Maria, tancat des de la posada en marxa de l’ambulatori d’Onze de Setembre.

L’antic CAP Santa Maria, ara tancat, acolliria l’àrea d’Oftalmologia dels dos hospitals

L’estiu del 2016, Salut va anunciar que aquest edifici es convertiria en un servei integral d’atenció de malalties infeccioses de Lleida, encara que és projecte no va acabar materialitzant-se. Per contra, les consultes i els serveis d’Urologia s’ubicarien a l’Arnau de Vilanova. L’Institut Català de la Salut no va voler ahir facilitar informació sobre aquesta qüestió al·legant que el procés es troba en una fase embrionària.

En les últimes setmanes també s’ha fet efectiva la unificació de les tres empreses públiques encarregades de la realització de les proves diagnòstiques a Lleida (ICS, GSS i l’Institut Català de la Imatge). Aquesta aliança estratègica té l’objectiu de “donar una millor assistència a la ciutadania i aprofitar millor els recursos”. Fa anys, el Santa Maria i l’Arnau també van unificar els seus laboratoris.

No obstant, els representants sindicals no veuen amb bons ulls aquests acords de col·laboració, que titllen de “consorci encobert” i temen que a la llarga pugui traduir-se en la subcontractació d’empreses privades per atendre les necessitats assistencials.

Des de CCOO, per exemple, aposten per la integració total de Gestió de Serveis Sanitaris a l’Institut Català de la Salut. “La integració l’hem plantejat moltes vegades, però la resposta de la direcció és sempre negativa. L’ICS té personal estatutari i GSS, laboral, per la qual cosa les condicions laborals són diferents. Ens neguem que representi una precarització laboral”, diuen.

El projecte de crear el consorci sanitari va ser anul·lat per l’actual conseller de Salut, Toni Comín, que va apostar per buscar una nova integració.

Els podòlegs insten a combatre l’intrusisme laboral al sector El Consell General de Col·legis Oficials de Podòlegs va instar ahir el Govern central a incorporar definitivament la Podologia a la sanitat pública i va criticar la insuficient activitat inspectora i sancionadora per part de l’administració per combatre l’intrusisme al sector. Ho va reclamar el seu president, José García Mostazo, durant el 48è Congrés Nacional de Podologia celebrat a Salamanca. El director general del ministeri de Sanitat va replicar que la creació d’un registre públic transparent de professionals sanitaris ajudarà a combatre l’intrusisme.

tracking