SEGRE

EDUCACIÓ INNOVACIÓ

Projecte pioner al Joan Oró que comparteix les classes de català i castellà a l'ESO

L’objectiu és evitar repeticions curriculars i reforçar l’aprenentatge comparatiu i pràctic de les dos llengües || El mateix professor imparteix els dos idiomes als alumnes de primer i segon curs

Estudiants de segon, treballant un projecte sobre viatges que desenvolupen en castellà i exposaran en català davant dels companys.

Estudiants de segon, treballant un projecte sobre viatges que desenvolupen en castellà i exposaran en català davant dels companys.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’institut Joan Oró ha començat a aplicar un projecte pioner a primer i segon d’ESO per unificar i treballar de forma interdisciplinària les llengües catalana i castellana a classe. Aquest és el primer curs que s’ha posat en marxa aquest “espai d’aprenentatge”, amb la particularitat que és el mateix professor el que ensenya català i castellà, i els principals objectius són evitar duplicitats curriculars i incidir en les particularitats i contrastos de les dos llengües germanes. “En cap cas pretenem substituir una llengua per l’altra, seguim les competències curriculars fixades per Ensenyament, però fomentem un aprenentatge competencial i basat en els mecanismes distintius de cada llengua i en l’anàlisi comparativa”, apunta Emma Carreras, directora del centre. L’imparteixen quatre professores, que ressalten en aquest sentit que pel que fa a l’organització és molt més senzill, ja que tenen més control de l’evolució de l’alumnat en matèria lingüística.

“També guanyem temps lectiu per dedicar-lo a la part pràctica, al treball en projectes i amb més interacció, perquè, per exemple, només expliquem una sola vegada les categories gramaticals, les tipologies textuals o les oracions subordinades, perquè són iguals en català i castellà. És reiteratiu explicar-ho dos vegades, si els estudiants ja han adquirit aquests coneixements”, explica Sílvia Valls, una de les docents.

Igual que la resta dels centres educatius de Secundària, els estudiants del Joan Oró dediquen sis hores a la setmana a les classes de català i castellà. En concret, els alumnes de primer dediquen dos de les sis hores a aquest projecte interlingüístic i a les quatre restants treballen les llengües per separat. Per la seua banda, els de segon dediquen més hores als projectes, en què es combina l’ús de tots dos idiomes.

Encara és aviat per fer un balanç dels resultats d’aquesta metodologia, però “les primeres sensacions dels alumnes són molt bones”, asseguren. “Es tracta d’un projecte canviant, al final de curs el valorarem i incorporarem canvi.”

tracking