SEGRE

SANITAT INVESTIGACIÓ

L’IRBLleida millora la prevenció de l’infart en malalts renals

Demostra amb un estudi que l’ecografia arterial és clau per poder predir-lo

L’ecografia arterial determina el risc de patir una malaltia cardiovascular en malalts de ronyó.

L’ecografia arterial determina el risc de patir una malaltia cardiovascular en malalts de ronyó.IRBLLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Investigadors de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i de la Universitat de Lleida (UdL) han demostrat que l’ecografia arterial serveix per millorar la predicció que els malalts renals pateixin una patologia cardiovascular. Així ho constata un estudi publicat a la revista científica Plos One. En concret, a través d’aquesta ecografia

−una prova econòmica, indolora i accessible−

es detecten les plaques d’ateroma, és a dir, greix acumulat a les artèries, un paràmetre predictor d’episodis cardiovasculars. Per a la investigació han fet un seguiment de dos anys a 2.445 pacients amb una malaltia renal crònica i sense antecedents de patologies cardiovasculars de 81 centres d’arreu de l’Estat espanyol, en el marc del projecte Nefrona.

L’estudi l’ha liderat el grup Vascular and Renal Translational Research de l’IRBLleida, dirigit per Elvira Fernández i José Manuel Valdivielso. La malaltia cardiovascular és la primera causa de mort en la població mundial i també en els pacients amb malaltia renal crònica (pèrdua de la capacitat dels ronyons d’eliminar els rebutjos i l’excés d’aigua del cos). I és que els malalts amb aquesta patologia tenen més complicacions de cor que els que no la pateixen. Per tant, aquest estudi ha buscat un nou paràmetre predictor per calcular el risc de desenvolupar-la per part dels malalts renals.

“Durant els anys setanta, els estudis van concloure que les persones que patien diabetis, tabaquisme, colesterol i amb edat avançada tenien més risc de patir un episodi cardiovascular, com per exemple un infart, en els propers anys”, va dir José Manuel Valdivielso, però va matisar que no incloïen els factors renals.

tracking