SEGRE

EDUCACIÓ ACTIVITATS LECTIVES

Un estudi constata que el cost deixa sense activitats extraescolars molts alumnes

Els seus autors proposen crear una oferta pública, ja que la jornada escolar intensiva deixa lliures les tardes || La inscripció de fills de famílies amb pocs recursos, 30 punts inferior a les més benestants

Setmana de la ciència al Torre Vicens - L’institut Torre Vicens ha celebrat la Setmana de la Ciència, un conjunt d’activitats per atansar el món de la tecnologia a les aules. Des de tallers, xarrades i experiments, l’institut s’ha bolcat ...

Setmana de la ciència al Torre Vicens - L’institut Torre Vicens ha celebrat la Setmana de la Ciència, un conjunt d’activitats per atansar el món de la tecnologia a les aules. Des de tallers, xarrades i experiments, l’institut s’ha bolcat ...ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’aplicació de la jornada intensiva a la majoria dels instituts públics i en algunes escoles catalanes, amb un horari aproximat de 8.15 del matí a 14.45 hores del migdia, ha comportat que moltes famílies no sàpiguen què fer amb els seus fills a la tarda, ja sigui perquè són a treballar o perquè no tenen prou recursos per poder inscriure’ls en activitats extraescolars.

Per això, un estudi dels professors Iolanda Montero i Joan Tahull, de la Universitat de Lleida i l’EAP Noguera, presentat ahir en el congrés internacional “Valors en una societat canviant: educar en xarxa”, a l’Institut d’Estudis Ilerdencs, proposa crear una xarxa d’activitats extraescolars públiques i gratuïtes perquè tots els nens puguin tenir-hi accés.

“Hi ha diversos estudis que demostren que el fet de fer activitats fora de l’aula és beneficiós per als alumnes, concretament suposa un bagatge educatiu de dos mesos cada curs respecte als que no fan cap tipus d’extraescolars”, diu Montero.

“La jornada intensiva a les aules ha estat beneficiosa en línies generals, perquè ha unificat horaris i temari, però ha deixat una franja entre les 3 de la tarda i les 10 de la nit que és buida quant a espais programats per l’administració pública i això és una cosa que no totes les famílies poden ni assumir ni permetre’s i considerem que l’administració hauria de solucionar aquest aspecte”, diu Joan Tahull.

És per això que consideren que Ensenyament hauria de fer-hi alguna cosa per poder cobrir aquesta franja horària. “S’hauria de crear una xarxa d’activitats extraescolars públiques i gratuïtes perquè els pares que no puguin estar amb els seus fills a la tarda tinguin un servei de qualitat sense haver de pagar un cost addicional”, prossegueix Tahull.

El fet que moltes d’aquestes activitats fora de l’aula siguin de pagament ha propiciat una bretxa social entre les diferents famílies. “El 85,3% dels fills de famílies de classe alta fa extraescolars esportives i el 57,1% un altre tipus d’activitats, comparat amb les classes més baixes, la diferència d’alumnes que fan cursos fora de l’horari lectiu és de més del 30 per cent”, diu Montero.

L’estudi també alerta de l’alt sedentarisme que hi ha entre els nens i adolescents. Es calcula que el 40,6% de la població d’entre 3 i 14 anys té un lleure sedentari i a mesura que augmenta l’edat augmenta el sedentarisme.

En els nens és més habitual, amb un percentatge del 47,4 per cent, mentre que en les nenes aquesta xifra baixa fins al 33,3%.

tracking