SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Condemnats per difondre a les xarxes socials una informació falsa

La dona que la va escriure i el titular d’una pàgina de Facebook pagaran 4.000 € per una intromissió a l’honor || Van insinuar que un home va intentar raptar un nen

Condemnats per difondre a les xarxes socials una informació falsa

Condemnats per difondre a les xarxes socials una informació falsa

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El jutjat de primera instància número 4 de Lleida ha condemnat una dona i l’administrador d’una pàgina de Facebook per publicar i difondre una informació, que va resultar ser falsa, en la qual insinuaven que un veí de Lleida va intentar raptar un nen al barri de la Bordeta l’abril de l’any passat. La jutge els ha condemnat tots dos a indemnitzar amb 4.000 euros el demandant, representat per Roberto Salom, per danys morals al considerar que la seua conducta ha estat “una intromissió il·legítima en el dret a l’honor”. La sentència no és ferma i es pot recórrer.

El cas es remunta a l’abril del 2016 quan, sempre segons la sentència, la dona va publicar a través d’una pàgina de Facebook que un jove havia mostrat una actitud sospitosa amb el seu fill que havia convidat a anar a casa seua per veure uns gats. La dona va posar una denúncia davant dels Mossos, que van identificar l’home. Quan la policia l’identificava, algú va fer una foto en la qual també es veia el seu cotxe, de color taronja. Una foto que després va penjar la mateixa pàgina de Facebook amb el comentari “aquesta foto és de la persona que va perseguint nens per la Bordeta. La foto és d’ahir, publiqueu-la, si us plau. I el del costat és el cotxe amb el qual fa tot això”.

La informació es va fer viral a Facebook i WhatsApp però va resultar ser falsa i desmentida per la mateixa dona al reconèixer el seu fill que s’ho havia inventat (vegeu el desglossament). D’aquesta forma, la jutge estima que “el comportament de la demandada suposa una intromissió al dret a l’honor del demandant i no és emparable en la llibertat d’informació”. Pel que fa a l’administrador de la pàgina, afirma que “encara que no sigui l’autor dels missatges, n’és responsable” perquè va publicar el missatge després de rebre’l i revisar-lo abans de publicar-lo, sabia que afectava l’honorabilitat de la persona i també va donar publicitat a la foto que, malgrat la prèvia distorsió, permetia identificar el demandant.

Es va fer viral per WhatsApp i es va compartir fins a 2.800 vegades La publicació, sempre segons la sentència, “es va compartir 2.800 vegades i es va fer difusió en diferents xats de WhatsApp de persones de Lleida (fonamentalment de grups de progenitors de centres escolars), i a Facebook, apareixent la fotografia esmentada en la seua versió original sense cap tipus de distorsió al rostre i en la matrícula del vehicle del demandant”. Tres dies després de la publicació, la dona va retirar la denúncia davant dels Mossos i va demanar perdó al jove a través de la mateixa pàgina, després que “el seu fill li havia reconegut que s’havia inventat els fets denunciats”. La jutge també posa de manifest que la gravetat del missatge va provocar comentaris “de contingut amenaçador contra la vida i la integritat” del jove sense control de l’administrador de la pàgina.

Imatge dels jutjats de Lleida.

Imatge dels jutjats de Lleida.SEGRE

tracking