SEGRE

Creix el ciberassetjament entre els alumnes catalans

Un 3,7% diu haver patit assetjament a través dels mitjans digitals

Representació teatral d'un cas de 'bullying' en un centre escolar

Creix el ciberassetjament entre els alumnes catalansLleonard Delshams

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Disminueix entre els alumnes catalans la percepció d’assetjament en l’àmbit escolar, però per contra s’incrementa el ciberassetjament. Aquesta és una de les conclusions de l’Enquesta de Convivència Escolar i Seguretat a Catalunya, coordinada pels departaments d’Ensenyament i Interior. L’enquesta es va dur a terme el novembre de 2016 entre una mostra efectiva de 8.749 alumnes (d’ESO, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà)de 110 centres educatius catalans.

D’entre els alumnes enquestats, un 9,9% diu haver patit assetjament –considerat com a tal un cop a la setmana o més-. La dada mostra una lleugera tendència a la baixa de mig punt respecte l’edició de 2011, que era d’un 10,4%.

S’incrementa lleugerament el ciberassetjament entre els alumnes preguntats, atès que un 3,7% han patit assetjament a través dels mitjans digitals –és a dir, un cop a la setmana o més-.

Respecte l’enquesta anterior, s’observa una lleugera tendència a l’alça –ha passat del 3,5% al 3,7%-. Així mateix, 4 de cada 10 alumnes que han patit maltractament en general manifesten que alguna vegada ho han estat a través dels mitjans digitals. La incidència dels maltractaments entre iguals és independent de la titularitat dels centres, ja siguin públics o privats.

L’assetjament a través dels mitjans digitals es caracteritza per una major intensitat, ja que es pot donar durant les 24 hores –més enllà del temps escolar- i té un impacte exponencial –un missatge ofensiu es reprodueix per a la víctima cada cop que es clica per part de tercers-. A més, en poder-se fer des de l’anonimat, aquest tipus d’assetjament es pot produir per part d’un major nombre de persones.

L’enquesta també reflecteix respecte les agressions de contingut sexual que un 13,7% dels joves manifesten que se’ls van acostar o fer seguiments molestos; i un 10,7% que els van adreçar missatges no volguts de contingut sexual.

Comportaments al centre, alcohol i drogues L’enquesta també recull el comportament dels joves amb l’alcohol, les drogues i el tabac. Augmenta la percepció del perill del consum de drogues entre 2 i 7 punts –fumar tabac, beure alcohol i d’altres drogues-. El 56% han pres algunes alguna vegada alcohol, menys que l’anterior edició; però per contra augmenta fins el 30% els que han consumit marihuana o haixix. Pel que fa a les actituds i comportaments respecte el centre educatiu, un 5,8% de l’alumnat admet haver danyat expressament alguna cosa del centre, i un 54,8% haver fet un ús inadequat de les noves tecnologies, sent el més comú les descàrregues il·legals-.

tracking