SEGRE

UNIVERSITAT EQUIPAMENTS

Veterinària estrena la sala de necròpsies

Els estudiants de quart, a l’assignatura d’Anatomia Patològica Especial || Aprenen la tècnica per conèixer la causa de la mort d’animals amb porcs, ovelles i fins i tot senglars

 Dos estudiants practiquen amb un senglar.

Dos estudiants practiquen amb un senglar.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els estudiants del doble grau de Veterinària i Ciència i Producció Animal de la Universitat de Lleida (UdL) ja han estrenat la sala de necròpsies del nou edifici construït al campus d’Agrònoms, i finançat per la Diputació. Després d’alguns retards en la posada en marxa de l’equipament, finalment els alumnes de quart han començat a practicar necròpsies a animals com porcs, ovelles (cedits per granges) o fins i tot un senglar, en el marc de l’assignatura d’Anatomia Patològica Especial. El professor d’aquesta matèria, Gustavo Ramírez, va explicar que les instal·lacions són idònies per a aquesta activitat. Com que són de grans dimensions, els estudiants poden dividir-se en grups petits per poder aprendre de manera gairebé individualitzada la tècnica de la necròpsia, o el que és el mateix, l’estudi post mortem d’animals en què es busquen lesions o alteracions anatòmiques que aportin informació sobre les causes de la mort.

Va detallar que organitzen cinc grups a l’any i cadascun utilitza la sala tota una setmana. En total, els alumnes practicaran un mínim de quatre o cinc necròpsies i els seus coneixements seran avaluats al final. Ramírez va indicar que aquesta sala també és utilitzada ocasionalment per estudiants de cursos inferiors (primer i segon) en l’assignatura d’Anatomia amb animals. En aquest cas, no fan necròpsies sinó que únicament veuen l’anatomia de l’animal i n’estudien els ossos, per exemple.

Així mateix, va assenyalar que a l’assignatura de Cirurgia s’utilitza provisionalment aquesta instal·lació per aprendre a utilitzar material, però sense animals. Aquesta activitat és prevista en una altra sala, denominada prequiròfan, que s’està habilitant en un altre edifici del campus de Cappont (el número sis) i que s’utilitzarà fins que no estigui enllestit l’hospital veterinari que es construeix a Torrelameu, també finançat per la Diputació (vegeu el desglossament).

El professor va indicar que les instal·lacions també es podrien utilitzar per a cursos externs per a veterinaris del sector de la ramaderia o bé oferir un servei de necròpsies per a casos d’explotacions en les quals hagin patit baixes i vulguin conèixer la causa de la mort dels animals. A més d’aquesta sala, l’edifici també disposa de laboratoris, quatre aules per a docència i diversos despatxos per a professors.

L’hospital a Torrelameu, el curs vinent L’hospital veterinari que es construeix actualment a Torrelameu ha d’estar enllestit de cara al pròxim curs 2018-2019. Està ubicat al costat del centre d’investigació biomèdica CREBA i el termini d’execució és de dotze mesos. Les obres es van adjudicar per 2,4 milions d’euros. Hi ha prevista també una unitat quirúrgica mòbil.

 Dos estudiants practiquen amb un senglar.

Dos estudiants practiquen amb un senglar.LLEONARD DELSHAMS

tracking