SEGRE

MEDI AMBIENT FAUNA

Els agents rurals abaten aquest any 57 senglars a l'Horta que destrossaven cultius

Es troben a l’entorn de la Mitjana i partides com Rufea, Grenyana o Butsènit i danyen camps de panís i altres finques || Alerten que creuen la carretera N-240 i poden provocar accidents de trànsit

Les finques de la partida de Grenyana acostumen a rebre la visita de senglars.

Les finques de la partida de Grenyana acostumen a rebre la visita de senglars.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els Agents Rurals han abatut aquest any cinquanta-set senglars al terme municipal de Lleida, bàsicament a l’Horta, va indicar ahir el responsable d’aquest cos, Llorenç Ricou. Va detallar que en l’última setmana han estat set, dos dels quals de 89 i 80 quilos de pes, i va explicar que aquests animals solen sortir de la Mitjana, on dormen, i visiten cultius de partides com Grenyana, Rufea o Butsènit i fins i tot arriben a Albatàrrec, on s’alimenten i també provoquen destrosses a les finques.

De fet, moltes vegades són els mateixos agricultors els que sol·liciten batudes per reduir la població de senglars i evitar d’aquesta manera danys a les seues terres. En tot l’any 2015 van abatre 59 exemplars i l’any passat van ser noranta. Els camps de panís són un dels principals damnificats, encara que aquests animals també es mengen altres cultius o productes dels horts. Quan hi ha la sega dels camps de panís, els senglars van a la recerca d’un altre aliment i de llocs per amagar-se i és habitual que creuin la carretera N-240. Ricou va recordar el perill que això suposa per al trànsit i va alertar que amb tota seguretat començaran a registrar-se accidents per xocs amb senglars en aquesta via entre Lleida i Juneda.

En l’última setmana han caçat set exemplars, dos dels quals de 89 i 80 quilos de pes

El president de la comissió de l’Horta de la Federació d’Associacions de Veïns, Salvador Solsona, va indicar que és habitual que senglars entrin en finques de l’Horta i provoquin destrosses, encara que va apuntar no tenir coneixement d’incidències greus.

En partides pròximes al riu, com la de Grenyana, els senglars entren a les finques i fins i tot arriben als voltants de les torres (vegeu el desglossament).La superpoblació de senglars al terme municipal de Lleida és una constant en els darrers anys i els Agents Rurals porten a terme actuacions per eliminar exemplars cada vegada que és necessari. Com a curiositat, els últims senglars abatuts ham estats cedits a la Universitat de Lleida perquè els alumnes del doble grau de Veterinària i Producció Animal aprenguin a practicar necròpsies.

En alguna ocasió aquests animals fins i tot han entrat al nucli urbà, com va ocórrer el desembre del 2015, quan es va poder veure de nit un grup de senglars “passejant” per l’avinguda Fleming, a prop del Camp d’Esports. Aquesta situació va provocar un important desplegament de Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra, que van conduir els animals cap als afores de la capital.

“Creuen el camí de Grenyana i arriben fins a les torres” La presidenta de la partida de Grenyana, Dolors Comes, va afirmar que cada any, quan comencen a detectar destrosses a les finques, sol·liciten a la Paeria que els Agents Rurals facin batudes per eliminar senglars. Va explicar que, a més de menjar-se el panís, la fruita i altres cultius de les finques que estan situades més a prop del riu, aquests animals “creuen el camí de Grenyana i arriben fins a les torres”. “Que passin pel camí és molt perillós, per això sempre anem amb compte i tot i així ja hi ha hagut algun xoc”, va indicar, i va afegir que en ocasions troben forats tan grans a les finques causats pels senglars, que abans de passar amb el tractor han de tapar-los. La presidenta de Grenyana va recalcar que moltes vegades al matí apareixen els horts “remoguts” perquè aquests animals es mengen tot el que troben. “En una sola nit se’t poden menjar tots els pèsols de l’hort”, va exemplificar en aquest sentit Comes.

tracking