SEGRE

CONSUM OBERTURA EN FESTIUS

El comerç de Lleida ciutat podrà obrir 34 dels trenta-cinc dies previs a Nadal

El comerç de Lleida ciutat es prepara per a una marató comercial des de dilluns que ve fins al 24 de desembre, ja que podran obrir tots els festius tret del diumenge 3. El diumenge 26 de novembre és dia d’obertura per elecció de la Paeria, mentre que el 6, 8, 10, 17 i 24 de desembre ho són per decisió de la Generalitat.

El comerç de Lleida ciutat podrà obrir 34 dels trenta-cinc dies previs a Nadal

El comerç de Lleida ciutat podrà obrir 34 dels trenta-cinc dies previs a Nadal

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les botigues i establiments de Lleida ciutat es preparen per afrontar una autèntica marató comercial, ja que des del dilluns dia 20 de novembre fins al Nadal podran obrir tots els festius tret del 3 de desembre. El dia 26 de novembre és d’obertura per decisió de la Paeria perquè coincideixi amb el Black Friday, i el 6, 8, 10, 17, i 24 de desembre ho són per decisió de la Generalitat. Passats Nadal i Sant Esteve, també podran obrir el 31 de desembre (dia triat per la Paeria) i el 7 de gener (per la Generalitat). Per això, el sindicat UGT va arrancar ahir la campanya Posa’t a l’hora, que demana un horari comercial conciliador per als treballadors, i va habilitar un telèfon (681 307 850) per informar els empleats de botigues i franquícies sobre els seus drets a treballar en festius.

“Ho fem amb la millor voluntat possible per informar, assessorar i conscienciar que els diumenges i els festius, els empleats han de cobrar-los com a hores extraordinàries i que es paguen el doble del preu per hora ordinari”, va dir el secretari general d’UGT a Lleida, José Luis Aguilà, que també va avisar que el 5 i 20 de desembre seran a l’Eix informant sobre aquesta iniciativa.

Per la seua part, els representants del comerç local creuen que hi haurà massa dies d’obertura sense garanties que siguin rendibles. “És massa obrir tants festius en un sol mes, el que compta amb diversos empleats i pot repartir-ho potser no ho nota tant, però els petits establiments ho tenen molt dificil per conciliar la vida laboral amb la familiar, que és molt important en aquestes dates”, diu el president dels comerciants de l’Eix, Llorenç Gonzàlez. “Comencem el diumenge 26 de novembre i, a partir d’aleshores, no parem, els treballadors acaben rebentats”, va puntualitzar.

“Si s’obre els diumenges i els festius, es desvirtua l’ocasió i les ganes d’anar a comprar de la gent, els treballadors també tenen dret a disfrutar i comprar en aquestes dates”, afirma, per la seua part, el president dels comerciants de la Zona Alta, Josep Bellera. També responsabilitza d’aquesta situació les grans superfícies, que “veuen els treballadors com a números, a més, el Govern ha donat màniga ampla en aquest aspecte, falta més regulació, és una exageració”.

"Marató excessiva"

Al seu torn, la secretària general de la Fecom, Maria Rosa Armengol, destaca que “encara que hi hagi més activitat i més dies oberts no significa que hi hagi més consum, cada comerciant pot fer el que vulgui, no s’obliga ningú a obrir”, alhora que reconeix que aquest any hi ha hagut un excés amb tants festius d’obertura.

El president de Pimec, Manel Llaràs, també veu excessiva aquesta marató. “Pots oferir més facilitats, però el volum de negoci dels consumidors serà el mateix” i critica en aquest sentit que el Black Friday “ha allargat i ampliat la campanya nadalenca un mes abans”.

CLIENTS

  • Julia,

Lleida

«No aniré a comprar cap festiu, aprofitaré per fer-ho els dies feiners. Em sembla que és una mica abusiu obrir tants dies.» 

  • Sònia,

    Lleida

    «Si no és d’última hora, no ho crec, sóc força previsora en les compres. Em sembla bé la idea sempre que es pagui bé als empleats.» 

  • Montserrat,

    Lleida

    «No aprofitaré aquells dies, no dono tanta importància a les compres de Nadal. És trist obrir tants dies, desvirtua les festes.»

  • EMPLEADA

    Isabel Rodríguez, sector d'alimentació

    «S’ha de reeducar el consumidor»

    “Vivim en una societat en la qual sembla que hi hagi necessitat de comprar en festius. S’hauria de reeducar el consumidor, segur que tots coneixen algú que treballa en festius. De dilluns a dissabte hi ha prou hores per comprar, jo mateixa treballo un munt d’hores i ho faig. Aquest any és el pitjor, al ser el 24 i 31 de desembre festiu d’obertura, quan són dies de trobades familiars. A més, moltes empreses no paguen el que està fixat per treballar en festiu.”

    LES CLAUS

    • Vuit dies en un mes. Dels deu dies d’obertura comercial d’aquest any, sis són al desembre. Són els dies 6, 8, 10, 17, 24 i 31. 
    • Mateixa tònica per al 2018. De cara a l’any que ve, la major concentració dels dies d’obertura comercial torna a ser el desembre, que seran els dies 6, 8, 16 i 23.
    • Demandes sindicals. El sindicat UGT demana que les jornades de la nit de Nadal i nit de Cap d’Any els establiments tanquin a primera hora de la tarda, ja que “són de poca activitat comercial”. 
    • Despesa nadalenca. Els espanyols es gastaran 633 euros en les compres nadalenques, un 3% més que l’any passat. 
    • Anticipació. Un 54 per cent dels consumidors aprofitarà el Black Friday per realitzar les compres de Nadal.

    La Zona Alta insta a no encendre els llums nadalencs el Black Friday L’associació de comerciants de la Zona Alta reclamarà que la Paeria no encengui els llums nadalencs per al Black Friday, que se celebrarà el divendres dia 24. “A nosaltres, al comerç local, sempre ens perjudica l’activitat de les grans superfícies, el Black Friday és una idea seua per vendre més, i no podem riure’ls la gràcia i fer això per després ser els grans perjudicats en aquest assumpte”, va afirmar el president de l’associació, Josep Bellera. Dilluns passat, els comerciants d’aquest barri van anunciar que no faran cap promoció conjunta per a aquell dia, “tot i que cada comerç podrà fer el que vulgui”, va recalcar Bellera.

    246217_1.jpg

    246217_1.jpgÒSCAR MIRÓN

    El comerç de Lleida ciutat podrà obrir 34 dels trenta-cinc dies previs a Nadal

    El comerç de Lleida ciutat podrà obrir 34 dels trenta-cinc dies previs a Nadal

    El comerç de Lleida ciutat podrà obrir 34 dels trenta-cinc dies previs a Nadal

    El comerç de Lleida ciutat podrà obrir 34 dels trenta-cinc dies previs a Nadal

    tracking