SEGRE

LLEIDA

Cent anys d'escola a l'Horta

El col·legi Antoni Bergós de Butsènit implica veïns i exalumnes en els actes de celebració del seu centenari

247280_1.jpg

247280_1.jpgÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El col·legi públic Antoni Bergós de Butsènit compleix aquest curs 100 anys educant les noves generacions de l’Horta i aprofitant els avantatges de la seua proximitat a la naturalesa, al camp i també a la ciutat. Pares, professors, veïns i exalumnes participen en els actes de celebració d’aquest magne aniversari.

Actualment compta amb dos professors, a més de la directora. “Aquesta és una escola plena de sorpreses i molt diferent de les de ciutat”, diu María José Tenemaza, estudiant del grau d’Educació Primària que fa pràctiques al centre. “El que més valoro és que els alumnes veuen el professor com un més de la seua família, del seu cercle de confiança”, i això es nota, tant en el comportament dels alumnes com en el tracte dels docents, que fan tant com poden per fer-los veure i valorar l’entorn que els envolta. “Tots junts plantem i cuidem un taronger, una olivera i una vinya i el senyor Solsona els ensenya com recollir el raïm per fer el most”, diu Huete. I és que és tal la implicació dels veïns de la partida per promoure l’escola que ells mateixos s’ofereixen per ensenyar als més petits com treballar els cultius, com fa Francisco Solsona, un exalumne de l’escola de 78 anys que els va mostrar l’art de la verema i que, com diu ell, “ho faig per ells, per veure el somriure que posen quan aprenen i els surt, això és el millor”.

Però no tot són avantatges per a aquest col·legi. “Com que tenim pocs alumnes, formem part de la Zona Escolar Rural (ZER) de l’Horta de Lleida i compartim docents especialitzats amb diversos centres d’altres partides i pobles propers”, diu Huete.

Veïns i exalumnes del col·legi ensenyen als nens com tractar tarongers, oliveres i la vinya del pati

Dijous passat, veïns i exalumnes van acudir-hi per veure imatges històriques i rememorar l’època en què les úniques preocupacions que tenien eren fer els deures i no emportar-se cap reprimenda del professor de torn. A molts d’ells se’ls il·lumina la mirada al veure imatges seues de quan eren menuts i contemplant un pupitre i un mapa de la Península dels anys 50 en perfecte estat. “És el mateix amb el qual ens fèiem aquestes fotos individuals!”, afirma un exalumne mentre s’asseu al pupitre i comença a fullejar un llibre de Primària dels anys seixanta i un telèfon amb rodeta d’època.

Mostrar-los aquestes fotos i aquest material és com tornar-los a la infantesa. Comenten anècdotes, entremaliadures i el dia a dia d’una escola que en les seues millors èpoques va arribar a tenir mig centenar d’alumnes.

Cent anys donen per a molts alumnes, professors i històries i per aquest motiu l’Antoni Bergós prepara diverses activitats durant aquest curs acadèmic per celebrar-los. “Dins dels actes del centenari, plantarem l’anomenat arbre del centenari, en homenatge al segle de vida del col·legi, i organitzarem una ponència sobre la vida i l’escola de l’Horta durant el segle passat”, diu la directora. Ara, aquest arbre es prepara per ser testimoni del pas de nous alumnes per aquesta escola, que es troba en condicions de complir molts anys més.

Concretament, una família amb 16 nens. Amb motiu dels 100 anys de l’escola, han reunit totes les fotos històriques, llibres de text antics i material escolar que feia anys que acumulava pols per muntar una exposició que mostra escenes quotidianes del centre, de Butsènit i, en definitiva, de la manera en què ha evolucionat la societat. “Fins i tot tenim un pupitre i un mapa de la Península antics, per poder recrear aquestes fotos antigues”, assenyala.

“Alumnes, pares i professors som una gran família”

La família Valls il·lustra la trajectòria de l’escola, ja que quatre generacions seues han passat per les aules del centre. “El meu pare i els meus fills van passar per aquesta escola, i ara la meua néta és aquí, i pren el relleu familiar”, diu Sebastià mentre s’assenyala a les fotos antigues on surt amb els seus fills a l’Aplec de Butsènit. “Abans érem més alumnes, però bé, més tranquils estan ara els professors”, conclou.

247280_2.jpg

247280_2.jpgÒSCAR MIRÓN

247280_3.jpg

247280_3.jpgÒSCAR MIRÓN

247280_4.jpg

247280_4.jpgÒSCAR MIRÓN

247280_5.jpg

247280_5.jpgÒSCAR MIRÓN

247280_6.jpg

247280_6.jpgÒSCAR MIRÓN

247280_7.jpg

247280_7.jpgÒSCAR MIRÓN

247280_8.jpg

247280_8.jpgÒSCAR MIRÓN

tracking