SEGRE

COMERÇ OCUPACIÓ I VENDES

Black Friday i campanya de Nadal disparen el treball de les empreses de paqueteria

Diverses contracten més personal per a aquestes setmanes i alguna fins i tot amplia la flota de vehicles || L’auge del comerç ‘online’ fa que cada vegada hagin d’assumir més entregues d’articles

Un establiment de l’Eix comercial, amb un cartell promocional del Black Friday.

Un establiment de l’Eix comercial, amb un cartell promocional del Black Friday.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Black Friday de divendres que ve, la campanya nadalenca i l’auge del comerç electrònic disparen el volum de treball de les empreses de paqueteria de Lleida, que es disposen a afrontar-ho contractant més personal, ampliant la flota o reforçant els torns de treball de determinats dies. “L’any passat, vam doblar la producció prevista i, aquest any, tot apunta que superarem àmpliament les dades del 2016”, diu el director comercial de SEUR a Lleida, Jordi Baró, que preveu ampliar un 20 per cent el personal de què disposa habitualment. “Actualment, tenim una plantilla de trenta-dos persones per a la ciutat i en contractarem set més per a aquestes dates, que és quan els treballadors de les naus de transbord de mercaderies tenen més volum de treball”, explica Baró, que afegeix que preveuen demanar més vehicles a l’empresa. “Fins i tot hi va haver un any que se’n van haver de portar de les illes Canàries, perquè a la resta de la península estaven col·lapsats pels encàrrecs”, recorda Baró.

Per la seua banda, MRW contractarà empleats per a aquests dies. “L’any passat, en campanya nadalenca, vam augmentar la plantilla entre quinze i vint persones fins després de Reis. Són dies de molt consum i necessitem gent de reforç. En aquestes dates anem al màxim”, diu el seu director comercial. “És una època de molta activitat: lots de Nadal, regals, premis, les compres nadalenques i les que són habituals, i el comerç online no ha fet res més que disparar aquestes comandes”, destaca. En canvi, Nacex no farà contractacions extres i repartirà la plantilla en funció del volum de treball. “Nosaltres el que farem serà alternar els nostres treballadors en la mesura que puguem. En jornades amb moltes comandes, n’ampliarem el nombre i afrontarem la situació dia a dia. Si bé un dia normal treballen uns nou empleats, un dia fort ho faran els catorze que tenim”, diu un dels responsables de l’empresa. Cada empresa té la una capacitat i una orientació pròpies per afrontar aquests dies, que són els de més factura comercial de l’any, però tots destaquen el fet que el Black Friday i les compres online han alterat el calendari comercial. “Abans, el març i l’octubre eren mesos potents pel que fa a la roba. Ara internet ha canviat aquests hàbits”, assenyala Baró, mentre que el responsable de Nacex indica que “el Black Friday ha fet que la majoria de les compres nadalenques es facin al novembre en lloc del desembre”.

La Fecom preveu poca contractació de personal a les botiguesLa Federació de Comerç de Lleida (Fecom) no preveu gaires contractacions als establiments de cara a la campanya nadalenca. La secretària de l’entitat, Rosa Armengol, va augurar que, de manera generalitzada, es repetirà la tònica dels últims dos anys, segons la qual els comerços opten per la rotació de personal per cobrir els dies d’obertura autoritzada, en lloc d’augmentar la plantilla. Aquesta situació contrasta amb la previsió d’Adecco per al conjunt de l’Estat, que estima que, entre els mesos de novembre i gener, es firmaran més d’1.083.400 contractes, un 14,7% més que en el mateix període de la temporada 2016-2017 (més informació a la pàgina 23). Quant a vendes, Armengol va indicar que la campanya de tardor va començar molt fluixa tant per la climatologia (les altes temperatures) com per la situació d’inestabilitat política, però confia que el Black Friday servirà d’estímul i la campanya nadalenca serà favorable.

tracking