SEGRE

SALUT GASOS

Lleida, tercera capital estatal més contaminada per partícules de metall

El límit recomanat és de 50 micrograms per metre cúbic

Estació de vigilància de contaminació atmosfèrica a Lleida, situada entre Pius XII i Bisbe Irurita.

Estació de vigilància de contaminació atmosfèrica a Lleida, situada entre Pius XII i Bisbe Irurita.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Lleida és la tercera capital de província, només superada per València i Huelva, amb més contaminació per partícules de metall en l’aire. Dilluns passat es va arribar a una mitjana diària de 58 micrograms per metre cúbic d’aquesta partícula, vuit punts més que el límit recomanat per no afectar la salut. Durant els dies 15 i 19 de novembre, la presència mitjana d’aquests elements va ser de 82 micrograms i ahir es va arribar a pics de 97, molt per sobre dels valors de ciutats com ara Madrid i Barcelona.

Així mateix, el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat va activar ahir un avís preventiu de contaminació atmosfèrica al pla de Lleida, que afectarà 146 municipis, així com l’entorn de Vic i l’àrea de Barcelona, per la presència d’aquestes partícules metàl·liques, generades principalment pel trànsit, la pols de les obres i els gasos que emeten els complexos industrials i agrícoles.

La Paeria evitarà fer obres per no generar pols i la situació durarà fins a finals de setmana

A pesar de les elevades dades de contaminació, Ecologistes en Acció va precisar que no suposen un problema gaire greu per a la salut pública, però que els ajuntaments haurien d’actuar. “Sí que cal tenir una especial cura amb els grups de risc, com ara nens, ancians i gent amb problemes cardiorespiratoris, però aquesta contaminació no hauria d’afectar gaire les persones”, va assenyalar María García, portaveu del col·lectiu. Respecte a les causes que han propiciat la concentració d’aquestes partícules, García creu que “es deuen a l’anticicló, que fa que es concentri l’aire i no es pugui depurar. A més, la boira de nit i el fet que Lleida estigui ubicada en una conca dificulta molt més que es depuri l’aire, per la qual cosa es concentra”.

La Paeria va dir ahir que ha informat el departament d’Enginyeria per tal que eviti donar permisos d’obres i aplicar mesures per evitar la generació de pols, i espera que aquesta situació s’allargui fins a finals de setmana.

tracking