SEGRE

SALUT AVENÇOS

Científics de Lleida troben un mètode pioner que permet diagnosticar la fatiga crònica

Un estudi liderat per l’IRB Lleida utilitza l’aprofitament de l’oxigen per demostrar un trastorn en aquests pacients || La coneguda com a ‘malaltia invisible’ afecta entre 500 i 1.000 lleidatans

Imatge d’arxiu d’una jornada a l’Auditori sobre fatiga crònica.

Imatge d’arxiu d’una jornada a l’Auditori sobre fatiga crònica.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un grup d’investigadors de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Lleida) han liderat un estudi pioner sobre la síndrome de fatiga crònica, una malaltia de difícil diagnòstic que afecta entre 500 i 1.000 lleidatans. Concretament, l’estudi assenyala l’aprofitament de l’oxigen com a possible biomarcador en el diagnòstic de la malaltia. Aquesta és la primera vegada que es proposa un biomarcador científic que pot ajudar a diagnosticar la fatiga crònica, coneguda com a malaltia invisible, ja que actualment totes les analítiques de sang donen un resultat negatiu. Segons assenyalen els investigadors, aquest biomarcador posa en evidència l’existència d’un possible trastorn en la producció d’energia per part dels mitocondris de les cèl·lules musculars d’aquests pacients.

L’estudi de l’IRB l’ha liderat el reumatòleg Lluís Rosselló (hospital de Santa Maria) i Joan Anton Prat Subirana (president d’Andròmeda Fundació). Les conclusions es van presentar dissabte passat, en les VII Jornades Nacionals de Medicina de l’Esport, celebrades a Saragossa. La presentació va ser a càrrec del doctor Fernando Pifarré, professor de biomecànica de la Universitat de Lleida i director del Servei de Medicina de l’Esport de la Generalitat a la capital de Ponent.

En l’estudi, s’ha utilitzat la mateixa tecnologia que quan s’ha de valorar esportistes d’elit

Aquest estudi es va efectuar a les instal·lacions d’aquest servei, ubicades al CAP Onze de Setembre. Segons va explicar Pifarré, en la investigació es va utilitzar la mateixa tecnologia que quan s’ha de valorar l’aprofitament d’oxigen en un esportista d’elit. L’estudi ha estat finançat per la Diputació i Andròmeda Fundació i ha comptat amb el suport de la càtedra de la Universitat de Lleida en Desenvolupament d’organitzacions i territoris saludables.

"FINS AVUI NO ES PODIA CONFIRMAR" Fernando Pifarré. Director del Servei de Medicina de l'Esport Què suposa aquest avenç per als malalts de fatiga crònica? És una gran troballa a l’hora de diagnosticar la malaltia, perquè fins ara no hi havia cap marcador en anàlisi de sang que pogués certificar la síndrome de fatiga crònica, és a dir, no es podia confirmar completament el diagnòstic. Què assenyala l’aprofitament de l’oxigen? Un marcador d’oxigen molt baix posa en evidència que hi ha un possible trastorn en la producció d’energia per part de les cèl·lules d’aquests pacients, concretament, les cèl·lules musculars. Com s’ha fet l’estudi? Hem utilitzat la prova de l’ergoespirometria, és a dir, una prova d’esforç que mesura l’intercanvi d’oxigen per CO2. És la mateixa a la qual se sotmeten els esportistes d’elit? Sí. En els esportistes, el marcador acostuma a sortir molt elevat i, en el cas dels malalts de fatiga crònica, sol sortir molt baix.

La troballa obre la porta a l’ús de nous fàrmacs

Lluís Rosselló, cap de la Unitat de Fibromiàlgia i Síndrome de Fatiga Crònica del Santa Maria, va avançar en una jornada celebrada a l’Auditori que noves troballes que relacionen aquestes malalties amb el dèficit d’oxigen a les cèl·lules podrien obrir la possibilitat de tractaments amb nous fàrmacs. A Lleida, hi ha entre 6.000 i 10.000 persones amb fibromiàlgia i entre 500 i 1.000 amb fatiga crònica. Els afectats lamenten continuar sent els malalts invisibles.

Fernando Pifarré

Fernando Pifarré

tracking