SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Absolts d'estafa en una venda d'un pis que va tenir lloc fa catorze anys

L’Audiència de Lleida eximeix els tres acusats al prescriure el delicte, ja que els fets són del 2003 || La Fiscalia demanava un any i mig de presó i 13.500 euros

El judici es va celebrar el mes de setembre passat a l’Audiència.

El judici es va celebrar el mes de setembre passat a l’Audiència.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Audiència de Lleida ha absolt tres acusats d’estafa en la venda d’un pis al prescriure els fets, ja que aquests es van produir fa més de catorze anys. El cas es va jutjar al tribunal a començaments del mes de setembre passat i la Fiscalia sol·licitava un any i mig de presó per a cadascun dels acusats per haver enganyat suposadament un ciutadà que els va entregar 13.500 euros de paga i senyal per un habitatge a la Bordeta que ja estava venut. Per la seua part, l’acusació particular va sol·licitar que fossin condemnats a quatre anys de presó i que, a més d’abonar la paga i senyal, paguessin una indemnització a la víctima de 12.000 euros per danys morals.

Segons les acusacions, els fets van tenir lloc el juny del 2003 quan la víctima tenia interès per comprar un habitatge i va contactar amb una empresa de la qual era soci un dels acusats. Aquest li va oferir un pis de la venda del qual s’encarregava una immobiliària on treballaven els altres dos acusats.

El procés va estar parat vuit anys al no presentar-s’hi un dels acusats, que va ser detingut el maig passat

La paga i senyal mai va arribar a la constructora. Tanmateix, l’Audiència considera que ha d’absoldre els processats al quedar prescrits els fets. En aquest cas, se’ls acusava d’un delicte d’estafa agreujada o alternativament d’apropiació indeguda.

No obstant, el tribunal rebutja que aquests fets puguin qualificar-se d’estafa agreujada perquè l’habitatge no era un bé de primera necessitat. D’aquesta manera, rebaixa els fets a un cas d’estafa bàsica, que prescriu als tres anys en l’anterior llei (vigent en el moment dels fets) i als cinc anys amb la reforma del Codi Penal que va entrar en vigor el juliol del 2015.

Per sentenciar la prescripció del delicte, l’Audiència recorda que el procés va estar paralitzat durant vuit anys al no comparèixer un dels acusats al primer judici. Aquest va ser finalment detingut el maig d’aquest any i posat a disposició del tribunal. La sentència no és ferma i cap recurs davant del Tribunal Suprem.

Augmenten les denúncies per estafa, amb més de 1.400 en 9 mesos Les denúncies per estafa han anat en augment i l’últim any han registrat una pujada del 14,2%. Segons les dades dels Mossos d’Esquadra, entre els mesos de gener i setembre d’aquest any s’han presentat a les comissaries de Ponent un total de 1.467 denúncies per estafa davant les 1.284 del mateix període de l’any passat. Per aquests fets, s’ha arrestat setze persones aquest any. La majoria de les estafes es produeixen via targetes de crèdit robades i clonades a través de la xarxa. També repunten els enganys en compres de productes de segona mà arran de la proliferació de les plataformes en línia d’aquesta mena. Malgrat les noves modalitats, persisteixen els enganys de sempre, de manera que els Mossos insten a desconfiar i a assegurar-se de tenir tota la informació abans.

tracking